Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски неонацисти пуснаха ВИДЕО как използват химическо оръжие в Украйна

21 октомври 2024, 07:01 часа • 1150 прочитания

Диверсионно-щурмовата разузнавателна група "Русич" демонстрира използването на химическо оръжие във войната в Украйна. Досега Русия многократно отричаше, че ползва химическо оръжие и обвиняваше Украйна в това.

"Русич" е отряд руски неонацисти, които воюват в Източна Украйна още от 2014 г. на страната на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики. Техен лидер е Ян Петровски, неговата позивна е Русич и на него е кръстена цялата част.

"Бием по хохлите (обидно име за украинците, ползвано от руснаците) с хлорпикрин", написаха от "Русич", като приложиха видео на изхвърлянето на боеприпасите, след удара на които започва да се отделя бял дим.

Още: Руски военни: Дайте ни един пленен украински военнопленник да направим жертвоприношение

Хлоропикринът, известен също като PS и нитрохлороформ, е бил използван за военни цели по време на Първата световна война, а сега се използва широко за борба с вредителите в селското стопанство, тестване на работоспособността на противогази и при разпръскване на митинги.

Химическо оръжие с руска марка

През май, 2024 година, руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA привлече вниманието към репортаж на кореспондент на RT (ЕС наложи забрана за работа на руската пропагандна уж информационна мрежа в Евроап), където също се говори откровено за използването на химически оръжия от руски войници в Украйна и показа разпръскване на газ в кадри с дрон срещу украински военни части. През същия месец САЩ наложиха санкции срещу Силите за радиационна, химическа и биологична защита (RCBD) на руската армия, както и редица руски институции, компании и техните ръководители, допринесли за използването на токсично вещество в Украйна.

Тогава държавната агенция РИА Новости написа, че Русия смята за неприемлива тактиката на Запада за "използване на неистини и необосновани обвинения, че Руската федерация употребява химически оръжия". Това заяви постоянният представител на Русия в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и руският посланик в Нидерландия Владимир Тарабрин.

Още: Малко недоразумение: Руснаците атакували погрешка своя позиция в Курск с химически оръжия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес