Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски източници: Украинците атакуват на много места (ВИДЕО)

11 май 2023, 22:27 часа • 11032 прочитания

Украинските въоръжени сили започнаха контраатаки на много места в източната част на страната. Една от тях е близо до Соледар. Според военни кореспонденти на Кремъл, те се стремят да обкръжат руските сили в Бахмут.

Според информацията, украинските сили, разделени на бронирани групи, всяка с по 2-3 танка, са успели да организират пробив. Сега ВСУ се опитват да се консолидират на заетите позиции, а "ситуацията е трудна" за руските окупатори.

Военните кореспонденти на Русия твърдят, че украинските сили провеждат операция за обкръжаване на Бахмут. Те очакват през следващите 24 часа нападение от страна на ВСУ (Въоръжените сили на Украйна) в района на Запорожие „с цел пробив на първата линия на отбраната“. Генералният щаб на Украйна засега нито е потвърдил, нито е отрекъл тази информация.

Бившият силов министър на т.нар. Донецка народна република и осъден за тероризъм Игор Гиркин (Стрелков) пък съобщава за жесток украински обстрел в град Горловка, който се намира на юг-югоизток от Бахмут (триъгълника Бахмут - Горловка - Авдеевка). Според него, украинската контраофанзива вероятно вече е започнала. Гиркин припомня, че неговата прогноза е била основният удар да е в Запорожие, а второстепенните в Херсонска и евентуално Донецка област.

"Отвличащите удари ще са по "старата граница" - Белгородска, Курска и Брянска област с цел завладяването на няколко населени места и провокирането на руски щурм, който да доведе до унищожението на частите им. Ще видим доколко прогнозите ми ще се сбъднат. Ще се радвам да не съм прав, но не съм оптимист", написа Гиркин на своя канал в Телеграм.

Други руски кореспонденти признават, че украинските сили са успели да пробият някои от позициите в Бахмут. Според Александър Коц, украинските части са взривили основните високи сгради в града през последните седмици, като така са осуетили ефикасната защита на руските позиции в Бахмут. "Докато течаха боеве в града, врагът формира ударни групи, които да заобиколят фланговете на Бахмут и да обградят бойците на ЧВК "Вагнер". Само общи усилия могат да спрат врага сега, без разделение в армията", пише той, явно визирайки ЧВК Вагнер на Евгений Пригожин и редовните руски сили.

Освен при Бахмут и Соледар, се съобщава за украински натиск при Ягодно, Берховка и Клещеевка (7 километра южно от Бахмут) - все селца в района на Бахмут. Очаква се да има сериозна офанзива и в Запорожка област, при Гуляйполе, в следващите 24 часа.

От района на Херсон също така дойде информация за концентрация на малки лодки на десния бряг на река Днепър, където, изглежда, се подготвя десантна операция на украинските въоръжени сили, пише Russia Today. По предварителни данни такава концентрация се наблюдава и в Берислав.

Същевременно подполковникът в оставка от Народната милиция на сепаратистката Луганска народна република (ЛНР) Андрий Марочко съобщи днес, че Въоръжените сили на Украйна са започнали да стягат военна техника в посока Краснолиманск и Купянск. "Сега врагът натрупва сили и средства във всички райони <...> Освен това всички косвени фактори също потвърждават, че врагът е започнал така нареченото контранастъпление", каза Марочко пред контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС.

След лъхащите на паника руски съобщения обаче почнаха да се появяват уверения в стил "няма страшно", като и руското военно министерство специално публикува в Телеграм, че "всичко е под контрол". От друга страна, един от помощниците на Рамзан Кадиров и командир на отряда "Ахмат" Апти Алаудинов призна пред ТАСС, че имало "известно напрежение" в района на Бахмут и че "противникът успя да постигне малки победи на няколко метра, но няма нищо извънредно".

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес