Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската пропаганда рони сълзи: Кремъл изостави вагнеровците и сепаратистите

24 юли 2024, 15:28 часа • 2296 прочитания

Официално, бившите бойци на ЧВК Вагнер вече получават статут на ветерани от "специалната военна операция" (СВО – гнусното име на режима на Владимир Путин, използвано за наименование на подпалената от Путин война в Украйна). На практика, проблемите си остават същите. Това констатира прокремълският телеграм канал "Анастасия Кашеварова".

В публикацията на канала се посочва, че дори да получат статут на ветерани, което не е сигурно, ранените тежко вагнеровци (с ампутиран крайник например) не получават гаранции и пари за качествена рехабилитация. Семействата на убитите вагнеровци пък тепърва има да се борят да получат статут на ветерани.

И още – ако за ЧВК Вагнер поне има надежда да вземат статут на ветеран, то за други руски паравоенни формирования не е така. Хората от ЧВК Редут, "Щурм Z", "Щурм V" - воюват на минимална заплата и без осигуровки, пише "Кашеварова" и допълва, че по върховете на руския политически елит никой не разбира проблемите на фронта.

Още: Бой до дупка от своите: Краят на ЧВК "Вагнер"

Проруските сепаратисти - дезертьори

Разказаното за вагнеровците съвпада с данни и какво се случва с хората, присъединили се към паравоенните формирования на т.нар. ДНР и ЛНР (Донецка и Луганска народна република). Двете "републики" се формираха като част от плана на Кремъл да воюва уж за защита на рускоговорящото население в Украйна.

По-точно – друг от руските пропагандни канали наскоро се оплака как записали се да воюват в милициите на ДНР и ЛНР влизат в списъци на дезертьори и са преследвани – и то хиляди хора. А причината е в незаконен начин за набор за войната. Биещи се за ДНР и ЛНР в паравоенните им формирования били мобилизирани в руската армия със задна дата, често без подпис на договора, а това послужило на органите на ДНР и ЛНР като формално основание да подгонят и връщат на фронта доброволци, защото напуснали паравоенните части. "Чудовищна гавра и произвол, чиято единствена цел е да се създадат законови основания за безсрочно задържане на доброволци, които първоначално отиват на ограничен срок на служба", пише "Прямое действие Z". И настоява, че тази практика продължава да засяга много хора от година и половина насам, като вече става непоносима.

Още: Руски затворници "плачат" на Путин: Не ни плащат, не ни считат за войници (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес