Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската прокуратура поиска 7 години затвор за 72-годишен американец

05 октомври 2024, 13:19 часа • 740 прочитания

Руската прокуратура поиска присъда от 7 години лишаване от свобода за 72-годишния американец Стивън Хъбард, когото Русия обвинява, че е работил като наемник в ползва на Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на руската новинарска агенция "Интерфакс".

Обвинението

Хъбард бе обвинен, че през февруари 2022 г. е сключил договор за 1 000 долара месечно с украинско подразделение от състава на Силите за териториална отбрана на Украйна в град Изюм. Той бе заловен от руските сили през април същата година и в момента го грози присъда от 7 до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен, пише БТА.

ОЩЕ: Русия иска 9 години затвор за бивш американски морски пехотинец

Хъбард е пледирал "виновен" пред Московския градски съд по обвиненията в наемническа дейност. Сестрата на обвиняемия, Патриша Фокс, както и друг негов роднина, изразиха съмнения в предполагаемото му самопризнание, като заявиха пред Ройтерс, че той е имал проруски възгледи и е малко вероятно да се е включил в конфликта предвид възрастта му.

Процесът срещу 72-годишния мъж се гледа при закрити врата, а присъдата му ще бъде обявена на 7 октомври.

ОЩЕ: За "невярна информация": Русия осъди задочно бивш депутат на 10 години затвор

Хъбард е един от най-малко десетимата американски граждани, които се намират в руски затвори. При размяната на затворници между Русия и Запада на 1 август бяха освободени 24 души, в това число и трима американци.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес