Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската подводница, току-що напуснала Куба, е пред разпад?

19 юни 2024, 12:29 часа
Реклама

Една от най-новите и най-модерни подводници на Русия, която току-що напусна Куба, има повреди по корпуса си, които говорят за доста сериозно износване. Това пише OSINT анализаторът Марийн Маркус на база данни и изображения с отворен код. Маркус е управляващ консултант в Capgemini и на 17 юни сподели четири снимки в публикация в LinkedIn на задвижваната с ядрена енергия руска подводница "Казан".

Реклама

Шумоизолиращите панели на подводницата са паднали от предната част на корпуса, пише анализаторът, добавяйки, че това ще я направи шумна под вода и ще компрометира нейната "невидимост". Отбелязва се и за "зееща" дупка в средната част на корпуса й, както и че са забелязани руски водолази, опитващи се да отремонтират подводницата,  цитира го Business Insider.

Според военни експерти, потърсени за коментар от изданието, става въпрос за обичайни повреди, които по всяка вероятност няма да повлияят на оперативните способности на подводницата.

Още: Русия започна военноморски маневри в Тихия океан с десетки кораби и подводница (ВИДЕО)

Ричард Куюмджиан Инглис, офицер от военноморския резерв на Чили, е заявил, например, че панелите са направени от гума и могат да се разхлабят и да паднат. Загубата на голям брой такива панели биха направили подводницата по-лесна за откриване, но снимките показват, че липсват само няколко, така че това едва ли ще доведе до съществена промяна, казва той.

"Руските военноморски кораби не са най-модерните и понякога не се поддържат добре, но това не означава, че ще се случи нещо катастрофално", отбелязва той.

Още: Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Джон Харди, заместник-директор на руската програма към Фондацията за защита на демокрациите, е коментирал пред изданието, че падащите панели са "доста често срещан" проблем за всички военноморски сили, включително за флота на САЩ.

А Марк С, бивш подводничар от Кралския флот, който е отказал да съобщи фамилното си име, е посочил, че подводницата изглежда има известно оперативно износване, но ще бъде в състояние да продължи да изпълнява функциите си.

Още: Загинал е екипажът, но Русия мълчи: При удара в Севастопол са убити руски моряци (СНИМКИ)

Припомняме, че "Казан" заедно с още три руски надводни кораба, напуснаха пристанището на Хавана в Куба в понеделник след петдневно официално посещение, включващо планирани военни учения в Атлантическия океан.

Още: Подводница и десантен кораб: Какво удари Украйна в Севастопол (СНИМКИ и ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес