Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската армия ще опита да повтори обкръжението на Угледар в по-голям мащаб: Анализ

08 октомври 2024, 10:50 часа • 825 прочитания

Руската армия ще се стреми да повтори тактиката си за превземането на Угледар, но в по-голям мащаб - в Кураховското направление. За целта, руснаците ще опитат да обкръжат Курахово с флангови операции от юг (откъм Угледар) и североизток. За това предупреждава украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб.

Голямата цел, според Машовец, е да се "укроти" изцяло Кураховското направление и да може оттам да се прехвърлят още руски части за атаката срещу Покровск.

Още: И рускините на война: Губернаторът на Белгород поощрява (ОБЗОР - ВИДЕО)

Машовец очертава като непосредствена цел линията Курахово – Богоявленка, но счита, че към момента руската армия е далеч от нея. Друго направление според него е Пречистовка – Новоукраинск, посочва още и линията Елисаветовка – Новоукраинка плюс Елисаветовка – Успеновка. Посоките на възможните руски настъпления според украинския експерт са две: Максимиляновка (има неофициални данни, че 50% от населеното място е под руски контрол) – Курахово и Константиновка – Екатериновка; Угледар – Максимовка.

(КАРТА) Военният анализатор прогнозира, че основните руски сили ще бъдат хвърлени по първата посока, за да се освободят части за Покровското направление – първо за превземането на Селидово и след това на Покровск. Машовец отдавна коментира, че в Покровското направление руснаците гледат първо към Селидово, за да подсигурят южния си фланг за атака срещу Покровск и да няма дори теоритична възможност Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да отвърнат с флангова атака, ако руснаците тръгнат да превземат Покровск без да контролират Селидово.

Като общ резерв от изток и от юг (Угледар) за руски напредък към Курахово Машовец изчислява, че в момента става въпрос за само около 7500 войници, 15 танка, 88 бронирани машини на пехотата и малко над 50 оръдия – всичко това извън основните сили на руското командване "Юг".

Зеленски за изтеглянето от Угледар: "Животът струва повече от всяка сграда" (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес