Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия порази ТЕЦ-а на град Днипро, кметът ругае украинските политици и спецслужби (ВИДЕО)

13 февруари 2024, 06:57 часа • 8071 прочитания

Русия предприе нощна въздушна атака срещу град Днипро (Днепропетровск) в Централна Украйна. Заради атаката, топлоелектрическа централа на града понесе щети и спря работа.

По Днепър беше изстреляна ракета, а четири групи дронове се приближиха към града от юг, изток и север, предаде Ройтерс, като се позова на украинските военновъздушни сили (ВВС).

Преди малко украинските ВВС публикуваха обобщена статистика - Русия е използвала 23 дрона "Шахед" при атаката си срещу Украйна (не само Днепропетровск), като 16 са свалени. Атаката е дошла от юг - Крим и Приморск, като освен Днепропетровска област цели са били още Запорожка и Херсонска област.

Още: Русия обстреля масирано Украйна: с дронове, бомби и артилерия (ВИДЕО)

Пораженията в Днипро

Кметът на Днипро Борис Филатов съобщи за поразена инфраструктура, без да даде подробности. Топлоелектрическа централа е понесла сериозни щети и в резултат е спряла работа, обяви компанията оператор ДТЕК, цитирана от УНИАН. Според популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, дрон е поразил ТЕЦ-а. Каналът казва и, че в Харков е имало успешен руски удар по терминал за гориво и в краткосрочен план това може да наруши снабдяването с гориво на украинската армия в Североизточна Украйна.

Украински медии съобщиха за няколко поредици експлозии и избухнал пожар в Днепър. Заради прекъсване на електрозахранването по места помпена станция също е спряла работа и в резултат водоснабдяването на някои райони на града е спряно, пише БТА.

Филатов обаче избухна в Телеграм заради политиката на украинските власти да се поддържа мълчание какво е ударено от руснаците. Той се възмути, че редовно се изключват охранителни камери на важни предприятия и че хора се разпитват и задържат точно когато има най-голяма нужда от тях. "Точно когато енергийната система на града виси на косъм", пише той.

Още: Авдеевка пада: Касапницата е огромна. Руски дронове убиха деца (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес