Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия "откри" най-големия проблем с F-16 – английския език (ОБЗОР - ВИДЕО)

06 август 2024, 10:20 часа • 5210 прочитания

Какви са недостатъците на изтребителите F-16, които вече пристигнаха в Украйна? Засега, по неофициална информация в медиите Украйна има вече десетина такива военни самолета, а са обещани за доставка 79.

Интересът за недостатъците на F-16 логично е особено силен в Русия. Изцяло контролираната от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин руска държавна информационна агенция ТАСС публикува материал по темата. Материалът е базиран на твърдения на руския телеграм канал Fighterbomber – той е близък до руските ВВС и се поддържа от пенсиониран руски военен пилот, известен с името Иван Иванов (вероятно псевдоним).

Какви са недостатъците? В челните места е, че "индикациите на таблото са на английски език". Изглежда аргументът е "какъв изтребител е това без руски език"?! Освен това – F-16 бил с един двигател, но пък в Украйна нямало достатъчно "мощности" за поддръжка и ремонт, нямало и достатъчно военни пилоти и инженери. И, разбира се, украинските пилоти нямали боен опит на F-16.

Същевременно, председателят на комисията към отбраната към Върховната рада (украинския парламент) Егор Чернев коментира пред "Хромадско", че Украйна работи, за да може да получи и ракети с по-голям обсег за F-16. Той не посочи какви точно ракети, но вероятно става въпрос заAGM-158 JASSM с 370 км и 900 км (ER) обсег (зависи от точния модел) или дори AGM-158B-2, с 1900 км обсег: Новини за оръжията на F-16 за Украйна: Новият военен коз (ОБЗОР – ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Интензивността на боевете остава все така висока – 133 бойни сблъсъка за денонощието на 5 август спрямо 124 на дневна база, сочи сутрешната сводка на украинския генщаб. Мащабът на руските въздушни удари остава по-нисък, отколкото беше обичайно доста дълго време – 50 въздушни удара с 64 използвани авиационни бомби, след като обикновено използваните бомби са над 100, поне така беше до края на миналата седмица за дълъг период от време.

(КАРТА) Най-горещо си остава Покровското направление – 41 руски пехотни атаки са отблъснати според украинските данни. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, настоява в обзора си, че с всеки ден положението на украинската армия се влошава – прихванати били украински комуникации и в разговорите се казвало, че нямат питейна война на някои позиции. Кой точно се оплаква и то с видеа, че няма вода, припомнете си в обзорния материал в следващия линк: Няма вода за пиене, но ще завладява: Омагьосаният кръг за руската армия (ОБЗОР – ВИДЕО). Каналът твърди, че руски части вече са заели няколко улици в село Желано, имало подготовка за атака от Новоселовка Перша към Межево, имало вече боеве в покрайнините на Сергеевка. Коя е следващата линия на украинската отбрана, към която руснаците се стремят в Покровското направление – припомнете си гледната точка на украинския военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, служил в украинския генщаб: Напредък, а какъв е резервът: Смущаващи данни за руската армия (ОБЗОР – ВИДЕО)

(КАРТА) Торецкото направление пак е на второ място като интензивност на боевете – 26 руски пехотни атаки. И там новините не са добри за украинците – по украински данни руснаците са успели да навлязат навътре в Пивнично и достигат т.нар. джоб между това село и Зализно, като според "Рибар" скоро в този район може да бъдат обкръжени значителни като брой украински части. Потвърждение за Пивнично и Зализно дава и известният украински телеграм канал Deep State. Все повече са твърденията, че руски части се бият в покрайнините на самия Торецк. Украинският журналист Юрий Бутусов пише в профила си във Facebook, че с малки щурмови групи руснаците напредват постоянно, макар да дават големи жертви – имат резерви и имат инициативата, констатира той. По негова информация, няколко от поделенията на 32-ра украинска механизирана бригада търпят загуби и са принудени да отстъпват от позиции по фланговете. Бутусов обвинява местния командващ (полковник Ледовой), че не поема отговорност и не взема необходимите решения за оттегляне от незащитими позиции и укрепване на фланговете. "Врагът може да бъде спрян - но за да се направи това е необходимо да се спрат лъжите в докладите. Да спреш врага означава да организираш бой на сигурна линия, с подсигурени позиции, с отворени логистични пътища. Иначе Торецк не може да се задържи, всички командири разбират това", констатира Бутусов.

"Рибар" също твърди, че руската армия "бързо преодолява" отбранителните линии на украинците в предградията на Торецк. Сценарият е донякъде подобен на Покровското направление – руските щурмови самолети бомбардират в тил и изолират силни защитни украински позиции, анализира каналът. Информацията за изброените от него места на руски напредък, предимно улици в селата Пивнично и Дружба, са потвърдени и в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), с препратки към геолокализирани видеокадри. На този фон, в Торецк все още има цивилни, възрастни хора, които не искат да напускат домовете си:

В Кураховското направление са извършени само 7 руски пехотни атаки – интересен факт е, че "Рибар" пише, че украинската армия още има позиции и държи контрола над северозападните покрайнини на Красногоровка.

В Краматорското и Северското направление е имало по 13 руски пехотни атаки. В края на миналата седмица неофициално от украинска страна потвърдиха падане на Роздоловка (Северско направление) и вече руснаците са в покрайнините от изток на Верхнокамянско. В Краматорското направление Часов Яр си остава основната точка на боеве, като руските части се мъчат да направят укрепени позиции главно в микрорайон "Октомврийски", но поне досега няма сигурни данни за техен успех, главно заради големия брой използвани дронове от украинците.

В Харковска област боевете не са така ожесточени, както в Донецка област – 5 руски пехотни атаки при Вовчанск и село Тихо (североизточно от града), 7 руски пехотни атаки в Купянското направление и 10 в Лиманското. Няма данни нито от украинска, нито от руска страна за някакви значими промени на позиции.

(КАРТА) В Южна Украйна руснаците лека-полека настъпват северно от Работино и връщат изгубени свои позиции при лятната контраофанзива на украинците от 2023 година. Вече има опасения, че Украйна ще изгуби всичко спечелено тогава, макар и то да не беше толкова много – 10 до 12 километра южно от Орехов.

ОЩЕ: Русия атакува с ракети Киев, вероятно "Кинжал"*

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес