Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия отделя огромни средства да раздели съюзниците, смята Украйна

02 октомври 2023, 21:12 часа • 3533 прочитания

Кремъл насочва ресурси за създаване на разделение между съюзниците на Киев. Това заяви министърът на външните работи Дмитро Кулеба и ги призова да се обединят пред натиска на Русия, предаде АФП.

Кулеба говори след историческата първа среща на министрите на външните работи на Европейския съюз извън границите на блока, тъй като разногласията относно подкрепата за Украйна нараснаха.

Още: Жозеп Борел предложи нови 5 млрд. европейска помощ за Киев

"Путин очаква, че Западът и светът ще се уморят да стоят на страната на Украйна в тази война. Русия насочва огромни ресурси за това", заяви Кулеба по време на пресконференция с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел. "Днешната визита не е за символика... тя е конкретен инструмент за противодействие на разказите за така наречената липса на единство", добави той.

Кулеба също така призова за подкрепа от страна на ЕС за възобновяване на редовния износ през Черно море. Украйна настоява за подкрепа на морския маршрут, след като през юли Москва прекрати споразумението, гарантиращо безопасното преминаване на износа на зърно в Черно море. "Ако ЕС и Украйна обединят усилията си, за да гарантират сигурността на този коридор, тогава той ще може да работи с пълен капацитет", заяви Кулеба.

Още: Болница на американската армия тихомълком започна да приема войници, ранени в Украйна

"Възможен е морски коридор, през който украинското зърно може да се изнася за света без участието на Русия. Ние вече го демонстрирахме", каза Кулеба, позовавайки се на корабите, които успешно са преминали по новия маршрут по крайбрежието на Украйна.

Припомняме, че Полша удължи ембаргото срещу вноса на украинско зърно, задълбочавайки дипломатическия спор между Киев и Варшава. 

Още: Украйна с епичен отговор, след като Мъск се подигра на Зеленски (СНИМКА)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес