Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия да се пази: Украйна обяви, че ще направи хиляди далекобойни дронове през 2024 г.

12 февруари 2024, 15:55 часа • 4013 прочитания

Украйна планира да произведе хиляди дронове с голям обсег през 2024 г., които да могат да поразяват цели дълбоко в Русия. Това се разбра от думите на министъра на цифровата трансформация Михайло Фьодоров в интервю за "Ройтерс", публикувано на 12 февруари.

Киев активизира усилията си за увеличаване на вътрешното производство на бойни дронове, които са изключително важен инструмент на бойното поле. Страната цели да произведе 1 милион безпилотни машини тази година, по думи на президента Володимир Зеленски.

Още: Украинският дрон, който е страшилище за руските военни кораби (ВИДЕО)

Ударите по Русия

През януари украинската армия нанесе множество удари по петролни складове и рафинерии в Русия, включително в Брянска, Орловска и Ленинградска област: Русия се събуди от атака с дронове и пожар в рафинерия, лоши новини за Украйна от Авдеевка (ВИДЕО).

Украйна по принцип не коментира публично удари на територията на Русия, но Фьодоров заяви пред "Ройтерс", че поредицата от атаки по петролни съоръжения "отразява напредъка на правителството в бързото дерегулиране на пазара на дронове и увеличаването на финансирането му".

Огромен ръст в производството, а Украйна не е готова

Министърът каза, че в производството на атакуващи дронове с голям обсег на действие участват до 10 компании, повечето от които са частна собственост. "Разраства се категорията на безпилотните самолети "камикадзе" с голям обсег на действие - 300, 500, 700 и 1000 км. Преди две години тази категория изобщо не съществуваше", припомни той.

Още: Дронове "Байрактар" ще се правят в Украйна: Почнал е строеж на завод

Снимка: Getty Images

Мащабът на производството и доставката на дронове за украинските войски на фронта е нараснал 120 пъти през 2023 г., каза Фьодоров. Въпреки усилията за намаляване на бюрокрацията и свързаните с нея закъснения, логистичната система на Украйна трудно се справя с огромния ръст на производството.

"Само през декември доставките на дронове са били 50 пъти повече, отколкото през цялата 2022 г. Само си представете - системата не беше подготвена за това, а мисля, че и логистиката не осъзнаваше, че такива обеми са възможни", каза Фьодоров. "Трябва да действаме по антибюрократичен начин. Това е същността на пробива във войната на технологиите", добави той.

Още: Хванати в капан украински бойци в превзета от руснаците сграда: Невероятно ВИДЕО как дронове ги спасяват

Ролята на безпилотните машини във войната

През февруари президентът Володимир Зеленски подписа указ за създаване на нов клон на въоръжените сили на Украйна, специално посветен на безпилотните самолети. Съобщава се, че Силите за безпилотни системи ще се съсредоточат специално върху подобряване на работата на Украйна с дронове, създаване на специални подразделения, предназначени за дронове, засилване на обучението, систематизиране на използването им, увеличаване на производството и стимулиране на иновациите.

През януари Зеленски заяви, че една от основните цели за 2024 г. е изпреварването на Русия в производството на безпилотни летателни апарати.

Още: Производство на дронове: Как в Украйна се пазят от Русия и ракетите ѝ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес