Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия атакува Киев с ракети и дронове, Украйна удари масирано Крим (ВИДЕО)

12 юни 2024, 06:45 часа • 8155 прочитания

Мащабна руска операция - ракетна атака и атака с дронове, стана факт тази нощ в Украйна. Изглежда този път основна цел е Киев – такива данни има в официалния канал в Телеграм на украинските ВВС, както и в различни украински телеграм канали.

Че ще има атака стана ясно малко преди полунощ, когато беше засечено излитане на руски стратегически бомбардировачи Ту-95МС от летище "Оленя" в Мурманска област. Съответно, веднага бяха отправени предупреждения, че се чака изстрелване на ракети в периода 02:30 – 03:30 часа тази сутрин.

Още: Руска атака с дронове и ракети: Щети в Киевска област, основна цел изглежда е важно летище в Украйна

Преди да дойдат предупрежденията за излетелите Ту-95, имаше серия от предупреждения за изстреляни дронове "Шахед". Конкретно – Херсонска, Николаевска, Днепропетровска област. В 1:00 часа след полунощ вече имаше предупреждение за атака с дронове и за дронове в Харковска област, както и за Кировград, Полтава и Суми плюс Виница. Малко преди 03:30 часа украинските ВВС съобщиха за изстреляни руски крилати ракети от стратегическите бомбардировачи – най-вероятно Х-101/Х-555. Курсът им беше през Полтавска и Черкаска област към Киев.

Засега за Киев няма яснота какво става извън данни за взривове – със сигурност заради работа на ПВО. В официалния канал в Телеграм на Киевската военновременна администрация има три съобщения – обявена тревога в 2:50 часа, отбой в 4:44 и нова обявена тревога в 6:15 часа. Тепърва се очаква повече информация.

Три минути след като в Киев пак беше обявена тревога, украинските ВВС съобщиха и за излетели руски самолети МиГ-31К, традиционно от летище "Саваслейка" - с тези самолети Русия стреля с ракети "Кинжал". Съответно е обявена въздушна тревога на територията на цяла Украйна. Тя беше отменена в 6:48 часа, 3 минути след публикуването на този материал.

Около два часа по-рано беше обявена тревога и в Одеса - специално там заради обстрел с руски балистични ракети, вероятно "Искандер". Има серия от предупреждения от Олег Кипер, ръководител на военновременната администрация на Одеса - да се потърси укритие в бомбоубежищата. Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 000 българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район, напомня БТА.

От лидер в Европа до дъното: Украйна видя как Русия унищожи над половината ѝ производство на ток

Параметрите на атаката: Официални данни

Според официалната сводка на украинските ВВС, Руската федерация е изстреляла общо само 6 ракети и 24 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна. 4 от ракетите са Х-101/Х-555, другите са 1 ракета "Искандер-М" и 1 ракета "Кинжал". Свалени са всички дронове и ракети, с изключение на "Искандер-М", казват украинските ВВС в официалната си сводка: Украйна пак свали "Кинжал": Ракетна атака на Русия се оказа доста немощна

Крим също не спа

Междувременно, почти по същото време, в което Русия почна да стреля с крилати ракети по Украйна, Украйна обстреля цели в Крим. Според украинския телеграм канал "Кримски вятър", малко преди 3:00 часа взривове са чути в района на Севастопол, Евпатория, Саки (там има военно летище), Красноперекопско. А към 4:00 часа са чути взривове и в Армянск. Има неофициални данни, че цел отново е било руско ПВО, конкретно С-400 в района на Севастопол. В последно време Украйна засили изключително много атаките срещу руската ПВО на Кримския полуостров и е явно, че руснаците нямат отговор на американските ракети ATACMS: Украйна чисти руска ПВО в Крим - С-300, С-400 и радари, има и руски данни

Назначеният от руснаците губернатор на Севастопол Михаил Развожаев потвърди, че има атака. След няма и половин час той обяви в канала си в Телеграм, че спасителните служби казали, че няма щети и жертви, но имало "паднали осколки" в Юхаринския залив и в самия Севастопол.

Още: Атака с дронове по Крим: Украйна порази кораб и баржа (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес