Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия залага на друга стратегия в Украйна, не на война на изтощение: Украински експерт

29 юли 2024, 11:08 часа • 4546 прочитания

Общоприето е, че след като се опита да постигне бърза победа в Украйна и не успя, Кремъл залага на война на изтощение. Русия има повече жива сила и по-голямо количество техника от Украйна – но дори това не гарантира на Руската федерация краен успех. Аргументи защо и дали всъщност Русия води войната така, както е общоприето, даде украинският военен експерт и о.з. полковник Константин Машовец, служил в украинския генщаб: Сирски: Загубите на Русия в жива сила са 3:1 спрямо тези на Украйна

Руската армия и войната в Украйна

По думите на Машовец, желанието на руското военно командване да удвои руската армия в Украйна (до 690 000 души) е едно, но за да бъде изпълнено, има нюанси. Теорията на системата на постоянна мобилизация, която е от съветско време, изисква предварителен график за постепенна и непрекъсната мобилизация на определени военни части, но преди да бъдат започнати военни действия. Мобилизацията, когато вече текат военни действия, изисква да привличаш хора от вече подготвен резерв, включително като основно военно обучение, а не тепърва да ги учиш. Затова и капацитетът това да се прави в движение – да се провежда основна военна подготовка със скорост, нужна на руското военно командване предвид ситуацията на бойното поле сега, си има граници.

Още: Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Отделно – трябва да се върви по пътя на иновацията и чрез военни технологии да съумяваш да нанасяш по-големи загуби на противника. Украйна върви по такъв път и в един момент е напълно възможно да нанася повече загуби в жива сила на руснаците, отколкото сегашният модел на руска мобилизация може да покрие. Припомняме, че по украински и западни оценки руската армия успява да привлече с различни методи около 30 000 души всеки месец, но загубите в Украйна (убити, ранени и изчезнали по време на акция) също са приблизително толкова, макар и да се счита, че засега са малко по-малко (25-29 000).

И накрая – като имаш допълнителни войници, къде и как ги използваш. Руското командване може ли да се справи, пита се Машовец и изказва своята позиция – че увеличението на руската армия всъщност се прави не за да се води война на изтощение, а за да се осигури руско превъзходство за по-бърза победа. О.з. полковникът прогнозира, че Русия ще опита в периода септември – октомври 2024 година да постигне решителен пробив на фронта и точно затова работи да натрупа 690 000 войници.

Съответно, украинският анализатор счита, че при сегашните обстоятелства на постоянна мобилизация за Русия има точка на пречупване и това може да стане по-скоро, отколкото много хора си представят.

Още: Кой ще диктува мира в Украйна: Русия се демилитаризира и хвърля всичко сега (ОБЗОР - ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес