Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия връща туристите си и забранява полетите от и до Грузия

24 юни 2019, 14:55 часа • 6430 прочитания

Русия забрани на пътническите полети на грузински авиокомпании над нейната територия на фона на нарастващото напрежение между двете държави. Грузинските самолети губят правото да използват руското въздушно пространство от 8 юли, предаде Emerging Europe.

Говорител на руското министерство на транспорта заяви, че причината за спирането на полетите е "да се гарантира националната сигурност на Русия и да се защитят руските граждани от престъпни и други незаконни дейности".

Руските туристически агенции са били посъветвани от Кремъл да прекратят продажбите на почивки в Грузия, докато руските туристи, които вече са в съседната държава, са били помолени да се завърнат у дома.

Действията на Москва идват след антируските демонстрации в грузинската столица Тбилиси миналата седмица, след като на 20 юни руският депутат Сергей Гаврилов бе допуснат да председателства заседание на парламента в Грузия.

Грузинският туризъм бележи бум през последните години, а значителен процент от посетителите в страната са руснаци. Над 1,7 млн. руснаци са посетили Грузия само през 2018 г.

Прекратяването на полетите ще се приеме от Тбилиси като опит да се удари икономиката на страната, точно когато летният сезон набира сила.

Двете страни водиха война заради отцепилия се регион Южна Осетия през 2008 г. Осетия, заедно с друг отцепнически регион Абхазия получават от Русия както финансова, така и военна подкрепа.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес