Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се хвали с дронове "Мълния" и "Гербер", включително с изкуствен интелект (ВИДЕО)

29 юли 2024, 11:30 часа • 1656 прочитания

Руските морски пехотиници ефективно използват "дрон с елементи на изкуствен интелект" срещу украинска бронирана техника. Въпросният дрон носи името "Мълния-1", съгласно съобщение на руското военно министерство в официалния му канал в Телеграм. Съобщението е гарнирано с видеокадри.

Съгласно обяснението, дронът се използва на фронта в Украйна от само няколко седмици и вече ударил успешно самоходна артилерийска установка, три гаубици и десет автомобила на украинската армия. Дронът е от самолетен тип, с по-силна батерия, която му дава обсег от 30 километра, а „елементите на изкуствен интелект“ помагат да се блокира електронното заглушаване от украинска страна.

В светлината на това съобщение, бивш руски военен с позивна Калина твърди, че руснаците вече прехващали видеосигналите на украински дронове с електронна система за заглушаване – но Калина не дава някакво визуално доказателство за твърдението си, коментира в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), където има препратка и към съобщението за "Мълния-1" от руското военно министерство.

Още: Украйна превърна стар съветски самолет в ловец на руски дронове (ВИДЕО)

Друг нов руски дрон

Същевременно, дронове на име "Гербер", изработени от пластмаса и шерплат, за да затрудняват локализация с радари, вече действат на бойното поле. За тях говори представителят на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР) Андрий Черняк.

Производителите на безпилотния летателен апарат казват следното: дронът може да има три опции за конфигурация: камикадзе; дрон за радарно разузнаване; както и дронове за привличане на вражески огън. "Гербер" може да работи и в рояк, уверява производителят.

По думите на Черняк, въпросните дронове имат 3G и 4G антенти плюс модем със SIM-карта. Те стрували по 10 000 долара и летели на до километър височина. Разработени са в икономическата зона "Алабуга", където руснаците сглобяват иранските дронове "Шахед".

Още: Русия забрани на създателя на двигатели за нейни военни дронове да влиза на нейна територия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес