Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия продължава да праща на фронта принудително

14 август 2024, 19:58 часа • 4291 прочитания

„Момчетата ги отвеждат незаконно“ - ASTRA разполага с видеозапис на самото изпращане на няколкостотин отказали да воюват.

Мястото е близо до Санкт Петербург, карат ги в Курск. Видеото показва „партида“ от 150 души, отказали да участват във военните действия, които са били държани в Каменка на територията на военно поделение. Сред отказалите има мъже със сериозни здравословни проблеми и такива, които са готови да влязат в затвора, но не и да отидат на фронта. От кадрите се вижда как мъжете се качват на автобуси и след няколко часа ги докарват близо до Курск.

На военните не е обяснено нищо и не им е казано къде ги изпращат. „Както каза другарят полковник, разпускат центъра [в Каменка], но не знае къде ги водят“, казва събеседникът на ASTRA.

Още: Воюват за Путин насила: 500 отказали се от фронта бяха пратени там принудително

Около 10 души категорично са отказали да се качат в автобусите. Сега ги държат в отделна стая и ги заплашват да бъдат изпратени в следствения арест Отведената група на военен полигон близо до Курск вече е изпратена с картечници в неизвестна посока. В същото време около 20 души са успели да избягат.

По-рано ASTRA съобщи, че на 12 август няколкостотин души са били изведени от военното село Каменка край Санкт Петербург, където е базирана 138-а отделна мотострелкова бригада и където са държани мъже, отказали да се бият.

В същото време срещу част от отказалите вече са били образувани наказателни дела за напускане на поделението, друга част са чакали решение на военна комисия, защото в Каменка на 8 август мъж, напуснал поделението си, се е опитал да се самоубие. Фамилията на мъжа се пази в редакцията, пише ASTRA. Планират да пратят този военен в психиатрична клиника.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес