Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия порази промишлен обект в Западна Украйна: Пожар и притеснения за замърсен въздух (ВИДЕО)

20 август 2024, 10:58 часа • 1046 прочитания

След руски обстрел през нощта по западната украинска Тернопилска област е пламнал пожар. Поразена е индустриална сграда. Гражданите са били помолени да затворят плътно прозорците си.

Около 7 ч. сутринта на 20 август Тернопилската областна военна администрация съобщи, че през нощта, по време на въздушна тревога, е избухнал пожар и че на мястото работят Държавната служба за извънредни ситуации и полицията. „Не напускате дома си, освен ако не е необходимо, ограничете максимално времето на децата навън, затваряйте прозорците и мийте добре храната, донесена от двора“, се казва в съобщението. Извършват се измервания на качеството на въздуха.

Още: Русия хвърля титанични сили срещу Покровск, Украйна се разполага в Курск (ОБЗОР - ВИДЕО)

Удар по местно предприятие

Началникът на отдела на Държавната служба за извънредни ситуации в областта Виктор Масли съобщи на брифинг, че около 3 ч. сутринта е получен сигнал за пожар в едно от предприятията в самия град Тернопил. „При пристигане на мястото на пожара е установено, че огънят е причинен от попадане на вражески обект в един от контейнерите, в които се съхраняват горива и смазочни материали“, отбеляза той, цитиран от УНИАН.

В потушаването на пожара са участвали над 90 спасители, повече от 20 единици техника, както и два противопожарни влака от Тернопил и Лвов.

По думите на Масли - в 6:50 ч. пожарът е бил локализиран, т.е. разпространението му е било спряно и е бил овладян.

„В момента пожарът е в процес на гасене. Няма пострадали в резултат на инцидента. Смятам, че пожарът ще бъде потушен в рамките на деня“, заяви той.

Още: Русия за ден атакува 69 пъти Сумска област с ракети, дронове и артилерия. Атаки и срещу Киев

Замърсен ли е въздухът?

Към момента не е установено превишение на вредни вещества във въздуха и водата. Има следи от изгарянето на CO2, както и хлорсъдържащи вещества, които не превишават допустимите концентрации в атмосферния въздух.

Ще бъдат направени измервания за съдържанието на формалдехид и феноли, но тези измервания изискват по-дълъг период от време. "Докато не бъдат извършени по-прецизни изследвания на атмосферния въздух и водата, препоръчваме да се въздържате от продължителен престой на чист въздух, препоръчително е децата да се държат в затворени помещения със затворени прозорци“, обявиха местните здравни власти.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес