Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия пак скръцна със зъби на Армения: Не ставайте като Украйна

25 юли 2024, 06:57 часа • 2022 прочитания

Русия предупреди Армения да не се съюзява със Запада, изразявайки опасения, че Ереван може да тръгне по път, подобен на този на Украйна след свалянето на проруския украински президент Виктор Янукович, предаде ДПА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че макар Армения да е свободна да избере политическата си посока, Москва желае да избегне повторение на геополитическата промяна, наблюдавана в Украйна, пише БТА.

Още: САЩ побъркаха Русия - дават милиони за арменската полиция

Ситуацията Русия-Армения

В отговор на свалянето на Янукович, през 2014 г. Русия анексира Крим и подкрепи окупацията на части от Донбас от проруските сепаратисти. Преди повече от две години, на 24 август започна пълномащабната си война срещу Украйна.

Русия отдавна е възприемана като основен съюзник на Армения. Напоследък обаче отношенията се охлаждат, тъй като арменският министър-председател Никол Пашинян реагира на липсата на руска подкрепа относно казуса "Нагорни Карабах" и обърна поглед към Запада: Politico: Тайните оръжейни доставки, които костваха на Путин Армения за съюзник

Въпреки това Песков подчерта, че Русия все още смята Армения за свой съюзник и иска да продължи сътрудничеството си със страната. От арменска страна няма пълен отказ от Русия, но Пашинян вече замрази членството на Армения във военния договор на ОНД - формированието, което е своеобразен наследник на СССР.

Евразийска система за сигурност: Русия преследва имперски интереси в Украйна, Молдова и Армения

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес