Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия отказва да размени Медведчук за украински военнопленници - бил украински гражданин

13 април 2022, 17:56 часа • 11524 прочитания

Лидерът на украинската партия "Опозиционна платформа - За цял живот" Виктор Медведчук, който беше задържан от въоръжените сили на Украйна вчера, 12 април, не е руски гражданин. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали е възможна размяната на Медведчук срещу украински военнопленници.

Украинският олигарх Виктор Медведчук, който е близък до Владимир Путин, беше арестуван отново снощи след като бе избягал от домашния арест, където бе държан. Обвиненият в държавна измяна от украинските власти проруски милионер успя да избяга два дни след руската инвазия, но бе заловен. Президентът Володимир Зеленски предложи той да бъде разменен за държани в Русия военнопленници.

"Медведчук не е гражданин на Русия. Той няма нищо общо със специалната военна операция. Той е чуждестранна политическа фигура. Ние дори не знаем дали той самият иска да участва в Русия в разрешаването на този пасквил“, обясни прессекретарят на руския президент, цитиран от РИА Новости.

"Медведчук винаги е бил за мир, против войната, срещу разширяването на конфликта в Донбас. <...> Всичко, което се случи с Виктор Медведчук, е ярка илюстрация на това какво всъщност представлява режимът в Киев", допълни Песков.

Процесът, който започна срещу лидера на опозиционната партия в Киев, се възприема от Кремъл като политически мотивиран и пресилен. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес