Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия обяви създаването на Курска, Белгородска и Брянска войскова група

20 август 2024, 18:03 часа • 2346 прочитания

Русия ще създаде Белгородска, Курска и Брянска войскова група, съобщи министърът на отбраната Андрей Белоусов на заседание на Координационния съвет за военна сигурност на граничните територии.

От 6 август украинските военни провеждат настъпателна операция в пограничните райони на Курска област. В региона е обявено федерално извънредно положение, а същото важи и за Белгородска област. От 10 август в Курска, Белгородска и Брянска област е в сила "антитерористична операция".

Още: Украинска медия: Путин е наредил "освобождаване" на Курска област до 1 октомври

Каква ще е задачата на трите групи?

По думите на Белоусов - командирите на тези групи и представителят на Генералния щаб на руските въоръжени сили ще отговарят за „защитата на гражданите и териториите от нападения с дронове и други средства за атака“. Кой ще ръководи тези групи, не е уточнено.

Снимка: Getty Images

Още: Украински изтребител "денацифицира" руски команден пункт в Курск (ВИДЕО)

Руската служба на BBC отбелязва, че може би не става въпрос за създаване, както твърдят много медии и руски държавни агенции, а за "пресъздаване" на групи. Изданието припомня, че през април 2024 г., след нова офанзива на руските войски в Харковска област, пресата и блогърите както от Русия, така и от Украйна съобщават за създаването на Северната група войски в състава на руските въоръжени сили, която включва Белгородската, Курската и Брянската група. По онова време тези три формирования се наричаха „групи за прикритие на границата“ или „войскови групи“.

Още: В Курска област, където настъпва ВСУ, Русия ще провежда предсрочни губернаторски избори

Преди това Министерството на отбраната докладваше само за действията на руските войскови групи, воюващи в Украйна.

По време на заседанието Белоусов също така назначи генерал-полковник Юнус-Бек Евкуров за заместник-ръководител на Координационния съвет и разпредели областите на отговорност на всеки член на съвета от Министерството на отбраната, пише "Медуза".

Още: Предайте се, всички пътища са отрязани: Украинското разузнаване към руските военни при Сейм

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес