Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия обяви готовност да размени украински пленници за кума на Путин

13 април 2022, 13:21 часа • 5032 прочитания

Президентът на Украйна Владимир Зеленски предложи на Русия да размени политика и олигарх Виктор Медведчук, когото наричат кум на руския лидер Владимир Путин, за пленени украински войници.

В отговор от руската Дума заявиха, че са съгласни, но имат условия.

Украинският лидер публикува снимка с Медведчук с белезници и камуфлаж. Подобна снимка от различен ъгъл публикува СБУ.

Зеленски отбелязва, че бизнесменът е задържан на 12 април, Деня на космонавтиката. Той се укривал 48 дни – в края на февруари избягал от домашен арест. В родината си той е заподозрян в държавна измяна и съдействие на терористична организация.

„Най-накрая реши да се опита да избяга извън нашата държава. Намирам за особено цинично от негова страна да носи военен камуфлаж. Опитал се така да се маскира. Ето един патриот. Ако Медведчук сам си е избрал военна униформа, той попада под правилата на военно време. Предлагам на Руската федерация да размени този ваш човек за нашите момчета и момичета в руски плен“, казва Зеленски.

Украинският президент уточнява, че екстрадицията на олигарха изисква одобрението на украинските правоохранителни органи.

Съветникът в украинското вътрешно министерство Вадим Денисенко в отговор отбелязва, че първо е необходимо да се получат показания от Медведчук, тъй като той „притежава огромно количество информация за това кой и на кого е дал пари за придвижване на сътрудници“. Тогава би било правилно да бъде съден.

В интервю с журналиста Марк Фейгин съветникът на Зеленски Алексей Арестович казва, че Медведчук е „много ценен ресурс“, който може да каже как Русия се е подготвяла за война срещу Украйна и кой е създал проруски настроения в страната.

След като се появи снимката на Виктор Медведчук с белезници, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че данните за задържането му трябва да бъдат внимателно проверени „поради големия брой фейкове“.

Първият заместник-председател на комисията по международни въпроси на руската Дума Александър Чепа добавя, че ако информацията се окаже достоверна, тогава „ще вземат някакво решение за обмяна“.

„Нацистите ще го разкъсат на парчета и това е всичко, ние разбираме това, затова искаме да защитим всички мирни украинци от нацистите, включително сме готови и него да защитим. Но това все още е недоказана информация, може би е фейк, никой не знае“, казва Чепа.

В Киев са на друго мнение. Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, смята, че за олигарха би било по-безопасно да остане в Украйна, тъй като в Русия може да го очаква смърт.

Медведчук днес, за да оцелее, трябва да се скрие в украински затвор. С гарантиран многогодишен срок. В Руската федерация той определено ще бъде ликвидиран като човек, който редовно лъжеше за настроенията в Украйна, крадеше пари и в резултат на това стана един от инициаторите на войната.“

Според Forbes Медведчук станал "кум на Путин", след като руският президент се съгласил да бъде кръстник на дъщеря му през 2004 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кадиров обяви, че са пленени 1000 украински военни. Три видеа показват не повече от 100

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес