Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия извършва злонамерена шпионска дейност в Ирландия: Националната полиция

05 август 2024, 10:46 часа • 806 прочитания

Русия е една от малкото страни, които активно се опитват да извършват злонамерена шпионска дейност в страната. Това каза ръководителят на Бюрото за сигурност и разузнаване Майкъл МакЕлгън, цитиран от RTÉ.

Помощник-комисарят заяви, че са особено загрижени от факта, че Русия се стреми да подкрепи екстремистки групировки в страната и да създаде недоверие към правителството. Според него Москва не само се занимава с шпионаж, но и се опитва да открадне държавни и индустриални тайни, подкопавайки репутацията на Ирландия. Полицията следи отблизо заподозрените шпиони и работи в тясно сътрудничество с други европейски разузнавателни агенции, за да контролира влизането и излизането на заподозрените лица, пише изданието.

МакЕлгън заяви, че в отдела му са реалисти и разбират, че държавите се шпионират една друга за конкурентно предимство и в собствените си национални интереси. 

Още: Полша ликвидира шпионска мрежа на ФСБ, проследявала военните доставки за Киев (СНИМКИ)

Той също така отбеляза, че Ирландия поддържа дипломатически отношения с тези страни, но "ако погледнем събитията в Солсбъри, в Обединеното кралство и руската инвазия в Украйна, не мисля, че твърде много хора ще бъдат изненадани, ако кажа, че Русия е една от тези държави."

Помощник-комисарят каза още, че полицията наблюдава и дейността на Китай в Ирландия. Въпреки добрите отношения с Китай, тази страна е глобална суперсила, а ЕС гледа на нея като на икономически конкурент и системен съперник на световната сцена, припомни той. 

В Германия арестуваха трима шпиони, работили за усилване на бойния флот на Китай

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес