Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия изстреля ракети "Кинжал" по Украйна - въздушна тревога във всички региони

26 септември 2024, 11:51 часа • 1328 прочитания

Руските сили са изстреляли свръхзвукови ракети „Кинжал“ по Украйна. Ракетната опасност продължава във всички региони на страната към 11:36 ч. местно (и наше) време на 26 септември, съобщиха украинските военновъздушни сили.

От ведомството отбелязаха, че е наблюдавано излитане на изтребители МиГ-31К, които изстрелват именно "Кинжал", и призоваха хората да не пренебрегват въздушната тревога.

„Ракета „Кинжал“ се насочва към Хмелницка област“, се отбелязва в съобщение на украинските ВВС от 10:01 ч. По-късно стана известно, че руснаците отново са изстреляли свръхзвукови ракети.

Местните Telegram канали съобщиха за експлозии в Киев, Херсон и Хмелницка област.

Още: ГУР обяви поименно кой стреля с ракети "Кинжал" по Украйна

Второ изстрелване на "Кинжал"

В 10:14 ч. ръководителят на киевските държавни сили за противовъздушна отбрана Серхий Попко коментира информацията за взривовете в столицата. Според него преди и по време на въздушната тревога силите и средствата за противовъздушна отбрана не са сработили.

Снимка: Getty Images

„На територията на Киев не са били използвани вражески ракети. Доверявайте се само на официалните източници на информация. Не изпадайте в паника и не се поддавайте на манипулации. Тревогата за въздушно нападение продължава. Останете в укритията, докато не се изясни ситуацията“, добави официалният представител.

В 10:52 ч. Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че Русия е извършила второ изстрелване на ракети „Кинжал“ в западната част на страната.

Две минути по-късно от ВВС съобщиха, че ракетите поемат курс към Житомир. След това стана ясно, че още два „Кинжал"-а се движат към Хмелницка област и по-конкретно към Староконстантинов. За опасност от ракетна атака се съобщаваше и за Харковска област.

Още: И Китай се присмя на руските ракети "Кинжал" (ВИДЕО)

Междувременно в центъра на Суми падна авиобомба FAB-500, която не се взриви, съобщи регионална военна администрация. Тя е била намерена в близост до автомобилен мост. На мястото на инцидента вече работят техници по взривните работи. Припомнете си тук какви поражения имаше в Украйна след руската въздушна атака през нощта.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес