Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия атакува дунавско пристанище: Взрив и паднал дрон в Румъния? (ВИДЕО)

24 юли 2024, 10:05 часа • 2108 прочитания

Руските сили атакуваха украинския град Измаил в Одеска област, който се намира на река Дунав. След нощното нападение с дронове на 23 срещу 24 юли има щети по пристанищната инфраструктура.

Взрив в Румъния

През есента на 2023 г. Москва проведе дълга кампания с удари по пристанищата на Украйна на река Дунав, близо до Румъния: Нова масирана атака с дронове по Украйна: Ранени и щети по дунавско пристанище (СНИМКИ). Тогава бяха повдигнати доста въпроси как трябва да реагира НАТО в подобни случаи.

И сега е чут взрив в Румъния, съобщават редица канали в Telegram. Видеа показват и издигащ се облак дим от другия бряг на река Дунав.

По предварителна информация - дрон "Шахед" (Русия ги изстрелва редовно срещу Украйна) се е опитал да порази цел в Измаил, само че е пропуснал и е паднал в село Плауру в Румъния, т.е. територия на НАТО

*По-късно се появи официален коментар от властите в Букурещ: Румъния вдигна два самолета F-16 при руска атака, търси отломки от дрон (ВИДЕО).

Щети и по жилищна сграда в Измаил

"Целта на руснаците са били пристанищната инфраструктура и жилищна сграда. Трима души са били ранени. Двама от тях са хоспитализирани в средно тежко състояние, а на друг пострадал е оказана медицинска помощ на място", написа в профила си в Telegram областният управител Олег Кипер.

В резултат на обстрела са разрушени няколко сгради от пристанищната инфраструктура. Повредени са три камиона. На място е избухнал и пожар, който бил бързо потушен от служителите на Държавната служба за извънредни ситуации, допълни ръководителят на Одеска област.

"Служителите на правоохранителните органи регистрират последствията от поредното престъпление, извършено от руснаците срещу цивилното население на Одеса", написа още Кипер.

През нощта Военновъздушните сили на Украйна са свалили 17 от общо 23 дрона клас „Шахед“, изстреляни от Русия - повечето от тях в Одеска област. Свалени са и 8 разузнавателни дрона - 4 "Зала" и по два от типа "Орлан-10" и SuperCam. ПВО на Украйна е "изпуснала" две ракети - не е успяла да свали балистична "Искандер-М", както и друга ракета, която не може все още да бъде идентифицирана.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес