Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния откри още отломки от дронове след руски атаки срещу Украйна

01 август 2024, 09:58 часа • 968 прочитания

На 31 юли румънското министерство на отбраната потвърди, че е открило още фрагменти от дронове близо до село Чаталкьой, от другата страна на река Дунав, на границата с Украйна.

На 25 юли Русия атакува Украйна с 38 дрона тип „Шахед“, насочени срещу пристанищната инфраструктура в Одеска област. Три от тях бяха изгубени, след като пресякоха границата с Румъния, съобщиха тогава украинските военновъздушни сили.

По-късно Букурещ заяви, че на румънска територия са открити отломки от руски дронове. След нападението търсенето е продължило няколко дни по поречието на река Дунав. Освен в село Чаталкьой, претърсвания са били извършени и край селищата Никулител и Чиля Веке, но там не са били открити отломки.

Още: Пълна безотговорност: Румъния привика руския шарже д'афер заради падналите дронове

Румънското министерство на отбраната заяви, че фрагменти от дрон са намерени извън населените места и не са засегнати хора или инфраструктура. Министерството също така осъди нападенията на Русия срещу Украйна, като заяви, че те са „неоправдани и сериозно противоречат на международното право“.

Снимка: Getty Images

Не е първи случай

Това не е първият случай, в който на територията на Румъния, която е членка на НАТО, са открити останки от безпилотни самолети, вероятно изстреляни от Русия. Москва многократно атакува украинската пристанищна инфраструктура по река Дунав, която разделя Украйна и Румъния, особено през есента на 2023 г.

На 25 юли румънското министерство на отбраната съобщи, че е открило отломки от руски дронове близо до град Плауру, от другата страна на река Дунав, откъм украинския град Измаил.

Още: Румъния потвърди: Открила е отломки от руски дрон и е информирала НАТО (СНИМКИ)

През септември 2023 г. румънският президент Клаус Йоханис заяви, че макар руските безпилотни самолети да не са умишлено насочвани към Румъния, ситуацията все още е „неприемлива“.

Румъния е предприела мерки за защита на своите граждани, които живеят в близост до украинската граница, включително изграждане на убежища за въздушни нападения и разполагане на системи за защита от дронове.

Още: Румъния свали руски дронове, атакували Украйна - изглежда, че е така (ВИДЕО)*

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес