Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родител на жертва от катастрофата на Germanwings съди авиационните власти в Германия

09 май 2016, 08:40 часа • 1402 прочитания

Бащата на една от жертвите на катастрофата на самолета A320 на Germanwings във Франция подаде иск срещу отговорните за здравето на пилотите медици и авиационните власти в Германия, предаде БГНЕС.

В прокуратурата на Франкфурт на Майн, Германия, е получено заявлението му срещу Федералната авиационна администрация на Германия и лекарите, които са лекували втория пилот Андреас Лубиц, който е страдал от продължителна депресия.

61-годишният Клаус Раднър загуби в катастрофата дъщеря си Мария. Заедно с нея загинаха 18-месечния внук на Клаус, както и спътникът в живота на Мария. Раднър пише, че „ако авиационните лекари и експертите се придържаха към съществуващото законодателство, катастрофата нямаше да се случи".

Според Раднър, става дума за непредумишлено убийство, доколкото властите и лекарите не са спазили правилата и не се контролирали достатъчно адекватно състоянието на психичното здраве на втория в този полет пилот, който провокира падането на самолета. Експертите трябваше да забележат тревожните симптоми и да не допуснат Лубиц до управлението на самолета.

В някои авиокомпании в света бе въведен по-сериозен контрол върху психичното здраве на пилотите. Целта е да се предотврати повторение на трагедията на компанията Germanwings, чийто втори пилот Андреас Лубиц, страдащ от депресия, на 24 март 2015 година разби самолета в югоизточната част на Франция. Всичките 144 пътници и шестима души екипаж загинаха тогава.

Някои от близките на жертвите продължиха да водят дела за парични компенсации от компанията Lufthansa, чийто нискотарифен превозвач е Germanwings.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес