Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роберт Фицо е претърпял втора операция, състоянието му е много тежко

17 май 2024, 15:48 часа • 1825 прочитания

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е претърпял още една операция. Целта на интервенцията днес, 17 май, е била лекарите да отстранят мъртва тъкан.

Министър-председателят на Словакия беше тежко ранен след извършено покушение – стрелба от близко разстояние, по време на среща с поддръжници в град Хандлова. Това се случи на 15 май след събрание на правителството. Стрелецът се е крил в тълпата. Фицо е бил прострелян в стомаха, гърдите и крака, а после спешно бе откаран в болница с хеликоптер. Операцията му е преминала успешно и той е в съзнание, но състоянието му остава тежко. Задържан е 71-годишният Юрай Синтула, който вече е с повдигнато обвинение и го грози присъда от 25 г. до доживотен затвор.

Още: Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Какво е състоянието на Фицо?

Министърът на отбраната и вицепремиер Роберт Калиняк заяви в петък следобед, че състоянието на Фицо остава "много тежко". "Мисля, че ще са необходими няколко дни, за да се види как ще се развие ситуацията", каза Калиняк и подчерта, че в такива моменти е трудно да се очакват чудеса.

„Премиерът Роберт Фицо продължава да е в интензивното отделение на болницата "Рузвелт" в Банска Бистрица. Допълнителна информация относно здравословното състояние на министър-председателя ще бъде предоставена на обществеността веднага щом ситуацията го позволи", заявиха от правителствената служба, цитирани от Pravda.sk.

Още: Орбан: Фицо е между живота и смъртта, а ни е нужен здрав, за да има мир

Снимка: Getty Images

Няма как да го преместят в Братислава

В момента не е възможно премиерът на Словакия да бъде прехвърлен в друго лечебно заведение - т.е. в столицата Братислава. Първите четири дни след огнестрелна рана са най-трудни, отбеляза военният министър Калиняк. „Настроението ми е по-добро, защото виждам напредък“, заяви все пак той. Според него днешната операция е показала, че първата интервенция е била успешна.

Още: Обмислят преместването на Фицо в болница в Братислава

В същото време Калиняк заяви, че Словакия е получила предложения за медицинска помощ от няколко държави. „Всички ние, включително министър-председателят, имаме пълно доверие във възможностите на болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица. Екипът е високопрофесионален", каза той. Вицепремиерът допълни, че работата на правителството не е замразена по никакъв начин и всички процеси продължават.

Директорът на болницата Мириам Лапуникова обясни, че Фицо е преминал през контролна компютърна томография. По думите ѝ - това е стандартна процедура. Тя добави, че по време на операцията са отстранили мъртва тъкан, останала след огнестрелната рана. Такава тъкан е идеална среда за развитие на бактериална инфекция и е пречка за правилното протичане на оздравителния процес.

„Пациентът е стабилизиран, но е в тежко състояние“, посочи директорката на лечебното заведение. По думите ѝ - всяка сутрин в кабинета на премиера се събира експертен съвет, който определя какво да се прави по-нататък. Затова, според нея, днес не може да се каже дали Фицо ще има нужда от допълнителни операции, или не.

Още: Кой и защо простреля Роберт Фицо?: Говори журналист от Словакия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес