Риши Сунак официално стана премиер: Какво обеща в първата си реч? (ВИДЕО)

1810
Риши Сунак официално стана премиер: Какво обеща в първата си реч? (ВИДЕО)
Снимка: Facebook.com/The Royal Family

Риши Сунак официално е новият министър-председател на Великобритания, след като вчера спечели надпреварата за лидер на Консервативната партия, а днес бе провъзгласен за премиер от крал Чарлз III в Бъкингамския дворец.

42-годишният бивш канцлер на хазната встъпва в длъжност като първия британски премиер от азиатски произход (б.а. - индийски). Той е 57-ият министър-председател на страната, както и най-младият през последните два века. Сунак наследява Лиз Тръс, която е рекордьор по най-кратко управление – едва 44 дни. Той ще бъде третият лидер на Обединеното кралство в рамките на седем седмици.

Лиз Тръс с изненадваща прощална реч - даде си добра оценка за 44-те дни

Лиз Тръс направи прощална реч на "Даунинг стрийт", преди официално да предаде щафетата на новия премиер на Великобритания - Риши Сунак....

Кой е Риши Сунак - четете тук.

"Приех поканата на краля да съставя правителство от негово име. Сега нашата страна е изправена пред огромна икономическа криза – последствията от COVID още са тук, а войната на Путин в Украйна дестабилизира енергийните пазари и блокира веригите на доставки по света", каза Сунак в първата си реч като премиер.

Той благодари на Лиз Тръс и заяви, че не е било грешка тя да иска да доведе бърз икономически растеж. "Беше благородно, но бяха направени грешки - не заради лоши намерения, но все пак грешки. Аз бях избран за лидер на моята партия и за ваш премиер отчасти за да ги поправя. Работата по това започва веднага", заяви още Сунак.

Премиерът на Обединеното кралство каза, че икономическата стабилност ще е в центъра на дневния ред на кабинета му, а това ще значи вземане на "трудни решения". "Но ме видяхте по време на COVID-19, че опитах да предпазя хората и бизнесите с различни финансови схеми. Сега обещавам същата съпричастност и срещу предизвикателствата днес. Няма да оставим вашите деца и внуци с дългове, които сме били твърде слаби, за да платим. Ще обединя нашата държава не с думи, а с действия. Ще работя ден след ден за вас", обеща Сунак, припомняйки дните си като канцлер на хазната.

"Този кабинет ще има отчетност и професионализъм на всяко ниво. Подкрепата се печели и аз ще спечеля вашата", заяви още той.

Сунак обеща на Великобритания стабилност и единство

След като беше избран за министър-председател на Великобритания, Риши Сунак заяви пред депутатите от Консервативната партия, че те тряб...

Сунак благодари и на Борис Джонсън. "Той би се съгласил, че мандатът, спечелен през 2019, не е собственост на една личност, този мандат принадлежи на всички нас и ни обединява. Ядрото му е нашият манифест и аз ще го спазя – по-добра Национална здравна служба, по-безопасни улици, контрол на границите, грижа за околната среда, за нашите сили за сигурност, икономика, която се справя с "Брекзит" чрез открилите се възможности - иновации и създаване на работни места", заяви новият премиер.

"Знам колко труден е моментът – COVID-19, война, на която трябва да се сложи успешен край. Разбирам също така, че имам много работа, за да върна доверието у вас след всичко това, което се случи. Мога да кажа, че знам колко висока е позицията и се надявам да оправдая очакванията. Готов съм да поведа страната ни към бъдещето, за да поставя вашите нужди над политиката, да изградя правителство, което представлява традициите на моята партия. Можем да постигнем впечатляващи неща, да запълним следващите дни с надежда. Благодаря ви", каза Риши Сунак.

След като беше избран от депутатите тори в понеделник, Сунак предупреди, че страната е изправена пред "дълбоко икономическо предизвикателство". Той изключи провеждането на предсрочни общи избори - въпреки призивите на лейбъристите, Шотландската национална партия, либералдемократите и Зелената партия.

Пред него стои нелеката задача да се справи с най-високата инфлация в Обединеното кралство от 40 години насам и да обедини партията на торите, пише BBC.

Припомняме, че Лиз Тръс пое щафетата като премиер на официална церемония с Елизабет II в шотландския замък Балморал преди няколко седмици. Тя встъпи в длъжност малко преди смъртта на кралицата. Впоследствие обаче финансовата ѝ политика срина паунда и изправи икономиката пред огромни проблеми, което доведе до оставката ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО)

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа": The Times

Гърция обяви оранжев код за опасност от пожари

30 свалени самолета за 6 месеца: Украйна се хвали с удари, Русия гаси пожари (СНИМКИ)

Ракетна атака: Експлозии разтърсиха Севастопол (СНИМКА)

Загинал и ранени при руски ракетен удар в Днепър (СНИМКИ)

Чехия и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност

10 украинци бяха освободени от руски плен с посредничеството на Ватикана

Още 3 системи Patriot и друга помощ: Западът засилва противовъздушната отбрана на Украйна (ВИДЕО)

В Русия мислят как жените задължително да раждат - законово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа