Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Rheinmetall купи 50 танка Leopard 1, ето колко отиват в Украйна (ВИДЕО)

09 август 2023, 09:19 часа • 6336 прочитания

Германският оръжеен производител Rheinmetall наскоро е закупил 50 танка Leopard 1 от белгийската компания OIP Land Systems, съобщи вестник Handelsblatt на 8 август. Първоначално в публичното пространство се говореше за неизвестен купувач, но той вече е идентифициран.

Още: Путин ще ни обстрелва? Ще се пазим с наша ПВО: Шефът на Rheinmetall отвърна на Русия

Колко ще получи Украйна?

Компанията е купила танковете като част от бъдещия си износ на бронирани машини за Киев. Те ще бъдат преоборудвани в Германия и около 30 от тях ще бъдат доставени в Украйна, твърди Handelsblatt, позовавайки се на източници от индустрията.

Още: Швейцария отказа реекспорт на близо 100 танка Leopard 1 за Украйна

Не е ясно защо се подготвят само 30 танка за Киев. Ден по-рано белгийското издание De Standaard, цитирано от Kyiv Independent, съобщи, че Rheinmetall планира да подари всички машини на украинската армия.

Как белгийската компания продавач се е сдобила с 50 танка?

Танковете идват от запасите, собственост на Фреди Верслуйс - главен изпълнителен директор на белгийската отбранителна компания OIP Land Systems. Той купува 50 танка преди 10 години, когато белгийската армия ги продава, за да намали разходите си.

През януари 2023 г. белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер обяви, че правителството иска да купи танковете, за да ги дари на Украйна. Въпреки това Дедондер заяви, че исканата цена е "неразумна" - твърдение, което Верслуйс отхвърли.

Още: Германия ще подготви над 100 танка "Леопард 1" за Украйна тази година

През април Handelsblatt съобщи, че Rheinmetall се готви да достави 50 танка Leopard 1 на Украйна, като се позова на изпълнителния директор на компанията.

Германското правителство вече е започнало да доставя танкове Leopard 1 на украинската армия като част от пакета, който трябва да включва поне 100 от тези тях. Според местната медия Die Welt обаче Берлин сериозно бави достигането на оръжията до Украйна.

Още: Германия забавя доставките на оръжия за Украйна

ВИДЕО: Русия се хвали с унищожен "Леопард", който прилича на комбайн

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес