Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекорден брой руснаци искат прекратяване на войната с Украйна

01 октомври 2024, 14:00 часа • 2855 прочитания

Все повече руснаци са уморени от войната с Украйна и са готови на примирие, дори ако руските войски не успеят да постигнат целите, първоначално заявени от Кремъл. До този извод стигнаха социолозите от проектите "Хроники" и ExtremeScan, които направиха собствено изследване за втората годишнина от обявяването на мобилизацията.

Според техните данни около половината руснаци са готови на примирие с Украйна и биха подкрепили подобно решение, а 63% от анкетираните искат да се сключи мир до една година. 

Проучването на проекта "Хроники" е проведено по телефона от 10 до 17 септември сред 800 души на възраст над 18 години. Максималната грешка при изследването е 3,45%.

Още: Русия хич и не се крие: За пръв път дава държавни пари на руската пропаганда в Телеграм

Групата ExtremeScan е провела 11 проучвания между 29 юли и 6 септември - едно общоруско и 10 в регионите Москва, Санкт Петербург, Свердловска област, Краснодарски край, Белгородска област, републиките Башкортостан, Дагестан, Чечения, Тива и Бурятия. Всяко проучване е обхващало 500 души (общо 5500 респонденти). Максималната грешка при измерването е 4,38%. (Забележка: Поради закръгляването процентите може леко да се различават от 100%.)

В условията на война е невъзможно да се вярва напълно на резултатите от проучванията на общественото мнение в Русия, тъй като руснаците може да се страхуват да заявят позицията си, ако тя е различна от диктуваната от държавата и пропагандата, пише изданието "Холод". Мнение, което се различава от общоприетото, в Русия получава реално наказание заради "дискредитиране" на руската армия. Въпреки това, изучаването на общественото мнение и наблюдението на неговата динамика все още е важна и необходима задача, за да се получи поне някаква представа за настроенията в руското общество.

Данни от проучванията на "Хроника" и ExtremeScan показват, че броят на привържениците на примирието с Украйна сред руснаците е достигнал абсолютен максимум - 49% от анкетираните са изразили готовност да подкрепят мирно споразумение, дори ако целите на "специалната военна операция" останат неизпълнени. 33% от анкетираните са против подобно решение, а 18% се затрудняват да отговорят.

Целите на руската война срещу Украйна постоянно се променят затова дори на третата година от нея за руснаците остава трудно да се ориентират кои са те. Според контролирания от държавата Всеруски център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) 43% от руснаците смятат, че войната е започнала, за да се защити Русия от НАТО, всеки пети смята, че Русия защитава "републиките" в Донбас, а други 15% смятат, че Русия иска да прочисти Украйна от нацисти. Путин се отказва от "денацификация": руснаците не разбират какво е това

Най-ниска подкрепа за путинската война 

Още: Чудовищни разходи: Русия ще харчи за война една трета от бюджета си

Според изследването на ExtremeScan, най-ниска е подкрепата за "спецоперацията" в Чеченската република - само 39% от респондентите декларират, че я одобряват. На второ място е Република Тива (46% подкрепа), следва Санкт Петербург с 50%. В същите тези региони най-голям брой респонденти не са отговорили на въпроса дали я подкрепят - или им е било трудно да дадат точна преценка, или просто са отказали да отговорят на въпроса, което може да означава, че нивото на подкрепа там е дори още по-ниско.

Най-висока подкрепа 

Социолозите на ExtremeScan обясняват, че Москва отдавна подкрепя "спецоперацията" поради факта, че в нея живеят основните облагодетелствани от войната - държавни служители и собственици на бизнес, които се възползваха от санкциите. Докато в Чечения хората негодуват срещу властите, тъй като именно тук има много хора, чиито роднини са изпратени на фронта. 

"В Москва има много антивоенно настроени хора, които отговарят с "Не подкрепям" войната. Но в същото време в Москва има висока концентрация на държавни служители, собственици и служители на военно-промишления комплекс и големи корпорации - бизнеси, които са облагодетелствани от войната или просто хора, лоялни към работодателя си. Те печелят от войната", казва социологът от ExtremeScan Елена Конева.

Още: Проучване: Колко от украинците все още вярват, че са братя с руснаците?

Според ExtremeScan подкрепата за войната е най-силна и в региони, които са по-близо до зоната на бойните действия - в Белгородска област и в Краснодарския край: съответно подкрепа от 63% и 62%.

Малцина са готови да отидат лично да се бият

Делът на руснаците, които са готови да воюват доброволно, остава стабилно нисък. Според проучване на "Хроники" през септември 2024 г. 14% от руснаците са заявили готовност доброволно да сключат договор с военното министерство. През февруари 2023 г. техният дял е бил същият - 14%, но броят на руснаците, които не са готови да сключат договор, се е увеличил: от 20% през февруари 2023 г. до 29% през септември 2024 г. В същото време делът на онези руснаци, които са готови да воюват, ако получат такава заповед от военното министерство, е намалял - ако през февруари 2023 г. те са били 42%, сега са едва 32%.

Най-куражлии са тези, за които няма риск да бъдат мобилизирани

Най-голяма готовност за мобилизация има сред мъжете на възраст от 50 до 60 години. Именно това е възрастовата категория, която е най-малко застрашена от мобилизация, отбелязва Алексей Миняйло, съосновател на "Хроники". Според закона максималната възраст за обикновените войници е 50 години. Сред руснаците на възраст 18-24 години, които в много по-голяма степен могат да бъдат засегнати от мобилизацията, само 6,6% са готови да отидат на война по заповед.

Още: Близо 700 хиляди руснаци са избягали от Русия от началото на войната и не са се върнали

Повечето руснаци не биха осъдили никого за отказ от участие във войната. Според ExtremeScan 51% от анкетираните се отнасят към такива хора с разбиране, 27% с осъждане, а 22% се затрудняват да изразят отношението си.

34% от руснаците одобряват ядрен удар срещу Украйна

Източник: "Холод"

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес