Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Режимът на Лукашенко твърди, че е задържал украинец за атаката на военното летище (ВИДЕО и СНИМКА)

14 март 2023, 16:19 часа • 2837 прочитания

Беларуските сили за сигурност са задържали украинския гражданин Николай Швец за атаката срещу военното летище Мачулищи, извършена с дронове с експлозиви на 19 февруари. Съобщение за това разпространиха от Посолството на Република Беларус у нас.

Според прессъобщението Швец е бил арестуван на 6 март 2023 г. в резултат на специализирана операция на беларуските правоохранителни органи, като освен това са установени и неговите съучастници, част от които са избягали в чужбина.

Беларуските власти твърдят, че нападението срещу руския самолет "Бериев А-50", изпълняващ функциите на радарен център за ранно предупреждение, е извършено от Швец по поръчка на украинските служби за сигурност (ССУ) и че той вече е направил "подробни признания". Според съобщението, Швец е бил вербуван от ССУ като е бил обучаван за терористични атаки в Русия, а впоследствие е бил прехвърлен в Беларус.

Източник: принтскрийн/YouTube/АТН: новости Беларуси и мира

Припомняме обаче, че за успешната атака срещу руския самолет в Мачулищи отговорност вече поеха беларуски партизани. Те дори разпространиха видео, на което ясно се вижда как дронът им безпрепятствено преминава над военното летище без въобще да бъде засечен от беларуското ПВО и дори каца върху руския самолет. ОЩЕ: Партизани осмяха беларуското ПВО с дрон, кацащ на руски разузнавателен самолет (ВИДЕО) 

Нещо повече, първоначално от Минск определиха атаката срещу руския самолет за "фейк". Беларуската държавна телевизия дори пусна специален репортаж, в който се твърдеше, че с руския самолет всичко е наред.

ОЩЕ: Беларуски партизани удариха един от най-важните руски самолети (СНИМКА) 

Припомняме, че поразеният "Бериев А-50" струва 330 млн. eвро. Той се използва за разузнавателни цели и е считан за едно от малкото руски предимства на бойното поле – защото има радари с много голям обхват: 650 километра, когато става въпрос за въздушни обекти и 300 километра за наземни обекти. С тези радарни възможности, самолетът може да засича и много ниско летящи обекти, които иначе не биха били открити от наземни радари.

Иначе беларуските медии вече разпространиха видео с обвинения Николай Швец:

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес