Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реабилитация? Германската крайна десница изгони свързан с Русия и Китай евродепутат

10 юни 2024, 15:14 часа •
Реклама

Максимилиан Кра - скандално известният кандидат на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) на изборите за Европейски парламент - няма да бъде част от бъдещата група на AfD в законодателния орган на ЕС. Досега той беше член на ЕП.

Още: Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

На заседание в понеделник, 10 юни, новоизбраните евродепутати от "Алтернатива за Германия" гласуваха в полза на предложението да не включват Кра в състава си. Това съобщи самият той пред репортери.

„Пожелавам на новоизбраните си колеги евродепутати успех в опита им да се присъединят отново към групата на "Идентичност и демокрация" без мен“, написа Максимилиан Кра в X, визирайки групата в Европейския парламент, от която AfD беше изключена.

„Смятам, че това е грешен път и че изпраща унищожителен сигнал към нашите избиратели, особено към младите", допълни доскорошният евродепутат.

Още: Новите 720 евродепутати: Сбъднаха ли се крайнодесните притеснения и какво следва? (СНИМКИ)

След изключването: AfD в опит да се върне при европейската си група

През май AfD беше изключена от "Идентичност и демокрация" (ИД) след поредица от скандали, които навредиха на нейната популярност и я вкараха в изолация.

До този ход се стигна, след като Кра - водещият кандидат на партията за европейските избори - заяви пред италиански вестник, че членовете на нацистката "СС" не са били непременно престъпници.

Сега изглежда, че "Алтернатива за Германия" се опитва да се присъедини отново към групата на ИД, в която е и "Национален сбор" на Марин льо Пен. Лидерите на партията се надяват, че изхвърлянето на Кра от делегацията им ще накара Льо Пен да преосмисли решението си, пише Politico.

Още: Наследникът на Льо Пен ще е кандидат-премиер, ако крайнодесните спечелят във Франция

Кой е Максимилиан Кра - свързван с Русия и Китай?

Кра е в центъра на поредица от скандали, в които е замесена AfD. През април германската полиция арестува един от парламентарните му помощници, обвинявайки го, че е шпионирал за Китай. Малко след това германските прокурори в град Дрезден започнаха предварителни разследвания във връзка с твърденията, че Кра е приемал плащания от Русия и Китай.

Снимка: Максимилиан Кра, Getty Images

В понеделник сутринта съпредседателите на AfD Алис Вайдел и Тино Хрупала се срещнаха с новоизбраните евродепутати на партията в Берлин, за да сформират бъдещата делегация на партията в Европейския парламент и да определят лидер на групата.

Силният резултат на крайнодесните в Германия

Въпреки неотдавнашните скандали AfD завърши на второ място на европейските избори в Германия, като според прогнозите е спечелила 15,9% от гласовете.

Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц останаха трети с 13,9%, а първи с 30% са Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС).

Първенците ще имат 29 места в Европарламента, "Алтернатива за Германия" увеличава своите с 6, като взема общо 15, а партията на Шолц губи две, като печели 14 мандата. "Зелените" претърпяха срив с 9 места в ЕП и сега ще имат само 12.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес