Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкритие: Видеото на легиона "Свобода за Русия" е заснето на украинска територия (ВИДЕО)

13 март 2024, 22:38 часа • 9018 прочитания

Публикуваното видео от легиона "Свобода за Русия" се оказа снимано в Украйна, а не на руска територия, в Курска област. Това съобщава Телеграм каналът "Агентство. Новости", който е свързан с най-богатия навремето руски гражданин Михаил Ходорковски. Припомняме, че той бе арестуван и прекара дълги години в затвора, а компанията му "Юкос" бе унищожена от режима на Владимир Путин.

Още: Руските доброволци: В граничните райони няма да допуснем псевдоизборите на Путин (ВИДЕО)

За кое видео става въпрос?

Телеграм каналът на легиона "Свобода за Русия“ публикува вчера видео, в което паравоенни твърдяха, че е снимано на руска територия. „Привет от освободената част на Тьоткино в Курския регион“, анонсира войник във видеосъобщението. Въпреки това анализът на „Агентство“ показва, че то е заснето в крайграничното украинско село Рижевка, което се намира на едва 300 метра от руското Тьоткино. Представителят на легиона потвърди информацията, че видеото е записано в Рижевка.

Телеграм каналът на легиона публикува вчера сутринта, че руските доброволци са завзели два поста. Около 6:00 той съобщи, че те нощуват "в родните краища". В 11:00 каналът публикува видео с военни. В телеграм канала на легиона присъства надписът: „Привет от освободената част на Тьоткино“.

Още: Руските доброволци: Призоваваме за незабавна евакуация на населението от Белгород и Курск, боевете са свирепи

„Агентство“ успя да установи мястото за снимки на видеото. След внимателен анализ на кадрите, от редакцията са стигнали до заключението, че те са направени в украинското село Рижевка, което граничи с Тьоткино. До подобен извод е достигнал и известният руски военен телеграм канал „Двама майори“.

Още: Легион "Свобода за Русия": Боевете продължават, придвижваме се още (ВИДЕА)

Представител на легиона „Свобода на Русия“ съобщил пред „Агентство“, че видеото с бойци наистина е записано на края на Рижевка, още преди щурма на Тьоткино. По неговите данни, в момента на публикацията, военните вече се намирали в Тьоткино, като нарочно заснели виедото в Рижевка, за да не подлагат на излишен риск от обстрел бойците. Вече бе независимо потвърдено, че легионът „Свобода на Русия“ наистина е навлязъл в Тьоткино.

Още: Путин: Убити са над 200 диверсанти, опитват се да ни провалят президентските избори

Вечерта във вторник руските власти съобщиха, че опитите за проникване на диверсионни групи на територията на Русия са били предотвратени. При това, по данни на ФСБ и Министерството на отбраната на Русия, са убити между 100 до 238 "диверсанти" - нещо, което звучи много съмнително. До момента няма доказателства за броя жертви. Министерството на отбраната публикува няколко видеоклипа: от Тьоткино в Курска област и от Нехотеевка в Белгородска област, като Телеграм каналът „Агентство“ е потвърдил истиността на тези кадри. Освен това руското министерство показа унищожен украински танк Т-64 близо до Нехотеевка. Според един от много познатите анализатори, следящи войната - Андрю Перпетуа, танкът всъщност е поразен, след като е минал през украинско минно поле т.е. "приятелски огън". Работата на Перпетуа често се ползва в материали на Дейвид Акс, който е водещият военен колумнист на Forbes.

Още: Обзор: Експлозивен ден и куп проблеми за Русия (ВИДЕА)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес