Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Расте броят на жертвите при наводненията в Италия (ВИДЕО)

18 май 2023, 20:07 часа
Реклама

Броят на жертвите на наводненията, които опустошиха район в Североизточна Италия, нарасна на 11 души в четвъртък, след като бяха открити телата на още двама души, съобщиха властите за АФП. Мрачното откритие бе направено в момент, когато спасителните работници издирваха хора, които все още са в капана на наводненията в региона Емилия-Романя, след като проливните дъждове опустошиха домове и ферми, предаде БГНЕС.

Последните жертви са двама фермери на около 70 години, които вероятно са били ударени от ток, докато са се опитвали да преместят хладилник в наводнена къща, съобщават италианските медии. Тъй като 10 000 души вече са разселени, властите в Равена издадоха рано сутринта в четвъртък заповед за незабавна евакуация на още три села, застрашени от наводнения.

"В дигата има дупка, така че ако започне да вали отново... се страхуваме, че водата може да се покачи още, това е най-големият ни страх", казва пред АФП Андреа Анчерани, жител на Баняра ди Романя близо до Имола. Местните жители се блъскаха в калната вода или събираха каквото можеха от преовлажнените къщи в градовете в богатия регион, известен с историческите си градове и ценната си гастрономия.

Властите съобщиха, че електричеството е частично възстановено, но около 27 000 души са все още на тъмно. След проливните дъждове в началото на седмицата в югоизточната част на ниско разположения регион близо две дузини реки и потоци преляха, като потопиха цели квартали и земеделски земи и повредиха 400 пътища.

Земеделското лоби Coldiretti съобщи в четвъртък, че повече от 5 000 ферми са под вода, с удавени животни и десетки хиляди хектара наводнени лозя, плодни дръвчета, зеленчуци и зърно. Докато водата се оттегляше в някои райони, жителите бяха оставени да почистват домове и улици, покрити с кал и пълни с отломки. В Луго, близо до Равена, 39-годишният Флавио Абонданти чакаше водата, която беше нахлула в дома му, да спадне, за да може да отиде на работа. "Използвахме това, което намерихме от работната площадка, за да направим малка преграда, но водата все още влиза", каза той.

Кметът на Равена Микеле Де Паскале обяви в четвъртък, че жителите на около половин дузина градове могат да се върнат, но ги предупреди "да бъдат изключително предпазливи". Пукнатините в речните насипи все още представляват риск за някои райони, които се наблюдават отблизо, каза той.

Сред загиналите е и двойка от Ронта ди Чезена, за която се смята, че е била ударена от водна стена, когато е отишла да провери фермата си за ароматни билки. Тялото на жената, на 60 години, е било изтеглено на 20 км от прииждащите води до плажа в Чезенатико, съобщи SkyTG24. В четвъртък не паднаха значителни валежи, а в петък се очакват само слаби дъждове, въпреки че властите заявиха, че предупреждението за висока степен на опасност за реките остава в сила.

Порои донесоха тежки наводнения в Северна Италия (ВИДЕО)

По-рано този месец в същия регион загинаха двама души след два дни на почти непрекъснати дъждове. "Преди две седмици имахме щети за около два милиарда евро... земята вече не поема нищо", заяви късно в сряда пред телевизионния канал La7 Стефано Боначини, президент на регион Емилия-Романя. "Когато за 36 часа паднат шестмесечни дъждове там, където преди две седмици вече имаше рекордни количества дъжд, няма територия, която да издържи."

Боначини сравни наводненията със земетресението, което засегна региона на 20 май 2012 г.. Според него отстраняването на щетите ще бъде "гигантско начинание", а регионът стартира кампания за набиране на средства. Ferrari, производителят на луксозни автомобили, чиято база в Маранело се намира недалеч от наводнените райони, обеща един милион евро. Наводненията станаха причина за отмяната на неделното Гран при на Емилия-Романя във Формула 1 в Имола.

Италианските въоръжени сили и бреговата охрана се включиха в спасителните дейности, като изпратиха хеликоптери, за да извадят отчаяните жители от домовете им, и надуваеми лодки, за да достигнат до къщите, заобиколени от всички страни от водата.

Папа Франциск отправи молитвите си за засегнатите и благодари на всички, които са на място и помагат на пострадалите от "шокиращото бедствие". Министърът на земеделието Франческо Лолобриджида заяви в сряда, че правителството все още не може да изчисли общите щети в региона, докато обширни райони все още са наводнени.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес