Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рахой: Не всички каталунци искат независимост

27 октомври 2015, 09:40 часа • 3231 прочитания

Много от жителите на Каталуния не искат отделяне на провинцията от Испания, счита испанският премиер Мариано Рахой, предаде БГНЕС.

"Каталуния е много разнообразна. Артуро Мас (премиерът на Каталуния) не представлява всички каталунци. В Каталуния има хора, които не подкрепят идеята за отделяне от Испания", заяви Рахой в интервю за TV Espana. "Не мога да се съглася, че такова решение могат да вземат хора, живеещи в част от страната. Законите трябва да се спазват от всички. Вие, аз, който и да е".

Вчера се проведе първото заседание на новия каталунски парламент, сформиран въз основа на резултатите от парламентарните избори на 27 септември. Премиерът Мас нарече изборите "референдум", макар те да нямаха официално статута на плебисцит. Така или иначе, абсолютно парламентарно мнозинство спечелиха именно партиите, пледиращи за отделяне на провинцията от Испания.

Депутатите заявиха, че "започват процес на отделянето на Каталуния от Испания чрез парламентарното автономно общество. "От днес каталунският парламент престава да бъде регионален парламент и се превръща в суверенен, със съответните правомощия. Приключваме с етапа на автономия и преминаваме към следващия етап", заяви при откриването на сесията новият парламентарен председател Карме Форкадел.

Преди година в Каталуния се проведе действителен референдум, на който мнозинството каталунци казаха "да" на отделянето от Испания. Върховният съд на Испания обаче суспендира за срок от 6 месеца резултатите от референдума. Испанският крал Фелипе VI призова каталунците към "мъдрост", като им обърна внимание, че ако се отдели, Каталуния ще изгуби статуса си на членка на ЕС и всички произтичащи от това финансово-икономически облаги.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес