Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първата британска двойка, която ще се самоубие в специална капсула, ще бъде заснета на видео

17 септември 2024, 15:59 часа • 1077 прочитания

Британска двойка, която възнамерява да сложи край на живота си заедно в т.нар. "самоубийствена капсула", ще бъде заснета на видео в последните си мигове.

Пенсионираният пилот от Кралските военновъздушни сили Питър Скот на 88 години и 80-годишната му съпруга Кристин ще направят това в Швейцария като по този начин ще станат първите британски граждани, които ще използват високотехнологичната система за асистирано умиране на Exit International, известна като Sarco pod, съобщава LADbible.

В 3D-капсулата се инжектира течен азот, който причинява смъртта чрез задушаване. Използването на азот бързо намалява нивата на кислород, така че хората в капсулата се замайват и губят съзнание след 60 секунди, а целият процес отнема 10 минути.

Още: 47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Според Питър Скот двамата със съпругата му са решили да се самоубият заедно след 46 години брак, тъй като тя страда от деменция, а той не желае повече да бъде свидетел на мъките й и същевременно не иска да продължи да живее без нея.

"Имали сме дълъг, щастлив и пълноценен живот, но сега сме в напреднала възраст и това не прави с нас приятни неща. Разбираме, че други хора може да не споделят чувствата ни и уважаваме тяхната позиция. Това, което искаме, е право на избор. Намирам за дълбоко депресиращо това, че не можем да направим същото тук, в Обединеното кралство", казва той пред Daily Mail.

Очаква се решението им да бъде изпълнено през януари, а смъртта им ще бъде заснета на видео, за да може кадрите да бъдат предоставени на съдебния лекар като доказателство.

Още: Бивш холандски премиер и съпругата му починаха евтаназирани и хванати за ръце

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес