Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: Ще има мир, когато постигнем целите си (ВИДЕА)

14 декември 2023, 13:09 часа • 8321 прочитания
Реклама

„Ще има мир, когато постигнем целите си. Целите на Русия - денацификация и демилитаризация на Украйна - не са се променили." Това е едно от заявленията на руския диктатор Владимир Путин по време на днешната директна линия и голяма пресконференция към нея, в които отговаря на въпроси за събитията през изтеклата година. 

Предишната такава пряка линия с Путин се проведе на 30 юни 2021 г., а голямата годишна пресконференция бе на 23 декември същата година и продължи 4 часа. През миналата 2022 година обаче диктаторът изненадващо реши да отмени и двете събития. Причината, макар да не бе разгласена официално, очевидно бе свързана със зле развиващата се за Москва война в Украйна, която според първоначалния план трябваше да продължи броени дни – всички знаем: „Киев за три дни“, но нещата се затегнаха и диктаторът предпочете да се скрие.

Днес пряката линия и пресконференцията са обединени в едно и Путин охотно отговаря на въпроси. Ето част от изявленията му:

За войната в Украйна, цинично наричана специална военна операция

1. Украйна получи всичко, което западняците ѝ обещаха. Но ние го унищожихме! Русия е унищожила 747 танка и 2300 бронирани машини на украинските въоръжени сили от началото на украинското контранастъпление.

2. Момчетата (руските военни) се бият добре. Планирахме до края на годината да наберем 400 000 военнослужещи по договор, но вече сме наели 486 000. И потокът желаещи не намалява. На ден се подписват по около 1500 нови договори. Така че мобилизация към днешния ден не ни е нужна. (бел.ред. - Путин каза и, че на фронта в Украйна имало 244 000 руски войници, 41 000 били изтеглени по медицински причини или защото са на възраст за пенсия, но украинското разузнаване оценява, че в момента на фронта има поне 430 000 руски войници)

3. Над 1000 ветерани вече има от „спецоперацията“, които са се върнали от Украйна – те работят с младото поколение и го възпитават с личния си пример. Путин даже се позова на Ото фон Бисмарк като го цитира: "Войните се печелят не от войниците, а от учителите и свещениците."

4. В основата си руснаци и украинци са един народ и сега се води нещо като гражданска война, смята Путин. Югоизтокът винаги е бил проруски. Нито Крим, нито Черноморието имат нещо общо с Украйна.

Бел.ред.: След това нагло твърдение нека си припомним едно интервю с Путин от 2008 г., когато на въпрос явяват ли се Крим и Севастопол военна цел за Русия и може ли да се очаква военен конфликт между Русия и Украйна той дословно казва следното: "Крим не е никаква спорна територия. Там не е имало никакъв етнически конфликт за разлика от конфликта между Грузия и Южна Осетия. И Русия отдавна е признала границите на днешна Украйна. Ние сме завършили преговорите си по отношение на границите. Въпросът дали Русия има подобна цел (по отношение на Крим) смятам за провокативен."

5. Смятам, че е глупаво политическото ръководство на Украйна да продължава контранастъплението. За нас от военна гледна точка е изгодно украинските въоръжени сили да хвърлят личния си състав в битката, за съжаление. Но за тях това е трагедия.

6. Нашите въоръжени сили подобряват позициите си по цялата линия на съприкосновение. Украинската армия постоянно търпи тежки загуби, а руската армия напълно контролира ситуацията: Разсекретени данни разкриха чудовищни руски загуби край Авдеевка

Бел.ред.: Путин дори лично бил помолил Генералния щаб на руснаците да не изтласкват украинците от източния бряг на Днепър, защото за Русия било изгодно украинците там да хвърлят личния си състав и да гинат! Купища видеа с трупове и унищожена руска военна техника специално при Кринки говорят за друго:

На този фон британското разузнаване също има какво да каже - в днешната му сводка изрично пише, че новата 104-та дивизия на руските ВВС най-вероятно е претърпяла много тежки загуби, защото не е постигнала оперативната си цел да прекъсне украинското предмостие в Кринки, на източния бряг на река Днепър. Британците посочват, че руски военни блогъри вече искат оставката на генерал Михаил Теплински, комадир на руската армия в Днепърското направление, който по принцип се радва на голямо уважение като командващ руските десантчици във ВВС.

Анексираните украински територии

Относно бъдещето на новите региони (незаконно анексираните от Русия части от украински области, които тя към никой момент не е владяла изцяло от началото на войната – Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка) - Путин смята, че те се възстановяват. Той обяви, че тези новоприсъединени към Русия територии са внесли през 2023 година 170 милиарда рубли във федералния бюджет на Русия — това означавало, че "икономиката на новите региони се развива, въпреки трудностите".

Бел.ред.: Нека видим какво се крие зад това твърдение, че тези региони се възстановявали и развивали - следните два кратки клипа показват Харков преди и след войната и окупирания към днешна дата от руснаците Мариупол също преди войната и след нея. Видяното едва ли се нуждае от коментар:

От друга страна руският федерален бюджет бил отделил над един трилион рубли за развитието и интеграцията на тези територии. Допълнително другите региони в Русия били инвестирали още 150 милиарда рубли в развитието им. 

Войната между Израел и "Хамас"

Путин коментира и военните действия в Ивицата Газа. Той видя огромна разлика между случващото се там и ситуацията в Украйна, разсипвана от руските окупатори.

"Вижте какво се случва на североизток (в Украйна) и в Газа и почувствайте разликата. Оценката на генералния секретар на ООН, че „Газа е най-голямото гробище за деца в света“ говори много. А в Украйна няма такова нещо", заяви нагло той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес