Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: От Крим е украински до Крим няма нищо общо с Украйна (ВИДЕО)

14 декември 2023, 15:42 часа
Реклама

Украинци и руснаци са един народ, а Крим няма нищо общо с Украйна. Това заяви днес руският диктатор Владимир Путин по време на директната линия, в която отговаря на въпроси относно събитията през изтеклата година.

Цялото му изявление по този повод звучи така:

В основата си руснаци и украинци са един народ и сега се води нещо като гражданска война в Украйна. Югоизтокът винаги е бил проруски. Нито Крим, нито Черноморието имат нещо общо с Украйна.

Струва си тогава да си припомним едно интервю с Путин, датиращо от 2008 г., когато на въпрос на журналиста явяват ли се Крим и Севастопол военна цел за Русия и може ли да се очаква военен конфликт между Русия и Украйна (подобен на военната инвазия, която по това време осъществяват руските войски в Грузия), Путин дословно казва следното:

"Крим не е никаква спорна територия. Там не е имало никакъв етнически конфликт за разлика от конфликта между Грузия и Южна Осетия. И Русия отдавна е признала границите на днешна Украйна. Ние сме завършили преговорите си по отношение на границите. Въпросът дали Русия има подобна цел (по отношение на Крим) смятам за провокативен."

ОЩЕ: Путин: Ще има мир, когато постигнем целите си (ВИДЕА) 

Значи през 2008 г. Русия няма никакъв проблем нито с териториите, влизащи в границите на Украйна, нито с рускоезичното население там, което си живее чудесно и не се нуждае от спасяване, нито с някакви нацисти. Към тоя момент Крим според руския президент си е чисто украинска област и той даже се прави на засегнат, че можело да го подозират в някакви аспирации към полуострова. А към днешна дата изведнъж се оказва, че Крим и Украйна нямали нищо общо. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес