Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: Нямаме планове да превземаме Харков. За трагичните събития там е виновен Запада (ВИДЕА)

17 май 2024, 14:11 часа
Реклама

Русия в момента няма планове да превзема Харков. Това каза диктаторът Владимир Путин на пресконференция относно резултатите от двудневното си посещение в Китай.

Реклама

"Що се отнася до Харков, днес нямаме такива планове", коментира той.

В Харковска област според него руските сили създават "санитарна зона" заради обстрелите на противника в Белгород и Белгородска област. Както обикновено той прехвърли вината изцяло върху украинците и Запада, без да говори какво прави неговият режим с Харков и кой отприщи войната, а именно - самият Путин: Генерал Сирски срещу Путин: Двубой за Харковска област в думи (ВИДЕО):

"Не знам какво е говорил украинският държавен глава. Знам само, че в крайна сметка това, което се случва в Белгород, е по тяхна вина. Първо, днешната украинска власт е дело на преврат. Второ, Запада организира и подкрепи този преврат и създадоха условия за преминаване от тлеещ конфликт във въоръжен. Те са виновни за това. Опитват се да прехвърлят проблемите от болната глава на здравата и да обвинят Русия за днешните трагични събития. Но това е резултатът от тяхната политика. Това, което се случва в Харковското направление, също е по тяхна вина. Защото те обстрелваха и продължават да обстрелват жилищните квартали на Белгород. (...) И аз публично съм казвал, че ако това продължава, ще сме принудени да създадем санитарна зона."

Путин обаче кой знае защо пропусна да спомене дали ще бъдат взети мерки руските пилоти да не хвърлят от самолетите си бомби върху собственото си население в Белгородска област. "Кажете, моля ви, ще ни евакуирате ли?": Руснаците хвърлиха нови 2 бомби в Белгород (ВИДЕА и СНИМКИ) 

И по традиция пропусна да каже и дума за обстрелите на руската армия по украинското цивилно население през последните над две години.

По думите му руските войски напредват в Украйна всеки ден според предварителния план. 

Припомняме, че по време на преговорите между Путин и Си Дзинпин в Пекин китайският президент заяви недвусмислено, че при обсъждането на войната в Украйна трябва да се вземе предвид и хартата на ООН за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната според международно признатото право.

Още: В Пекин: Шойгу се сторил съмнителен на охраната, Си поглеждал с нежност към Путин

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес