Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин не е доволен от борбата с инфлацията, но руската икономика растяла с чудесни темпове (СНИМКА)

26 август 2024, 14:16 часа • 969 прочитания

Борбата с инфлацията трябва да се извършва преди всичко чрез увеличаване на предлагането на стоки и услуги, заяви диктаторът Владимир Путин на среща, посветена на икономическите въпроси. Резултатите от срещата са публикувани на сайта на Кремъл.

"Отново обръщам внимание както на правителството, така и на Руската централна банка - необходимо е да се повиши ефективността на координираните действия за намаляване на инфлацията", каза Путин. "Очевидно е, че е необходимо системно да се борим с инфлацията, преди всичко чрез увеличаване на предлагането на стоки и услуги."

По данни на руската статистическа служба Росстат към 12 август годишната инфлация в Русия е 9,54%. 

Още: Разпродажба на валута и спад на рублата: Последици от украинската атака в Курска област

Според Путин руската икономика продължава да расте с добри темпове, като брутният вътрешен продукт е нараснал с 4,6% през първото полугодие на годината.

Приходите в руския бюджет през периода януари - юли са се увеличили с 36% спрямо същия период на миналата година и са доближили 20 трилиона рубли, съобщи още Путин.

Освен това според него почти две трети от приходите в бюджета не са от петрол и газ. Това говорело, че местната индустрия, селското стопанство и секторът на услугите като цяло се чувствали уверени в перспективите.

Още: Руската икономика вдига температура: Предупреждение от управителя на Руската централна банка

Снимка: kremlin.ru

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес