Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин изпълнява заканата си за по-мощни удари по Украйна: Жертви и щети след нов ужас в Киев (ОБЗОР)

02 януари 2024, 17:59 часа
Реклама

Най-малко петима загинали и поне 127 ранени, включително деца. Щети по жилищни сгради. Стотици хиляди украинци без ток. Това е равносметката след поредната мощна ракетна атака на Русия по Украйна. Тя се случи на 2 януари, предшествана от подобно нападение (40 загинали, 160 ранени), станало на 29 декември миналата година, и от украинския удар в Белгород, при който загинаха 25 души.

Още: Жертви в Украйна след нова ракетна атака, Русия сама разруши свое село (ВИДЕО)

Мощно ракетно нападение

Русия използва комбинация от оръжия срещу украинска гражданска инфраструктура във втория ден от новата година - първо изстреля поредица от ирански дронове клас "Шахед", за да претовари противовъздушната отбрана, а след това продължи с различни типове ракети, оказали се смъртоносни. Основно атаката бе срещу Киев, в Харков също има жертва и ранени.

Още: Много свалени "Кинжал" и "Калибър": Русия пак засипа Украйна с ракети (ВИДЕО)

"Нападнати са гражданска и критична инфраструктура, промишлени и военни обекти. Основното направление на атаката е столицата на Украйна", написа главнокомандващият украинските сили ген. Валерий Залужни.

Първата вълна на атаката е дошла от югоизточното направление. Всички 35 атакуващи безпилотни летателни апарати "Шахед-136/131" са унищожени от противовъздушната отбрана на Украйна.

Само че на сутринта агресорите във войната са използвали стратегически бомбардировачи Ту-95МС. Около 6:00 ч. 16 самолета са изстреляли най-малко 70 крилати ракети с въздушно базиране Х-101/Х-555/Х-55. От 07:30 ч. са регистрирани изстрелвания на десет аеробалистични ракети Х-47M2 "Кинжал" от изтребители МиГ-31К.

Още: Ужас в Киев: ВИДЕО на свалена руска ракета, ВИДЕА на щети и поражения

"Противникът атакува и откъм морето с три крилати ракети "Калибър", а от север - с 12 ракети, летящи по балистична траектория, от типа "Искандер-М/С-300/С-400". От тактическия самолет Су-35 са използвани четири противорадарни ракети X-31P. Според предварителните резултати противникът е използвал 99 оръжия за въздушно нападение - ракети от различни типове", отбеляза Залужни.

Според главнокомандващия на ВВС са били унищожени 72 въздушни цели: 10 от общо 10 ракети "Кинжал" (всички са свалени от ПВО системата Patriot), 59 от 70 крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55, 3 от 3 крилати ракети "Калибър". Няма обаче нито една свалена ракета от типа "Искандер-М/С-300/С-400".

Жертвите и щетите

Атаката предизвика пожар във високоетажна сграда в Соломенския район на столицата Киев. Двама души са загинали, а 48 са ранени, съобщиха местните власти начело с кмета Виталий Кличко. Впоследствие беше обобщено - 5 загинали, двама от които в Киев, други двама - в Киевска област, и един човек в Харков, както и 130 ранени.

Кличко показа и видео от мястото на трагедията, като отбеляза, че в близост до ударената къща е създаден временен отоплителен център, където на хората е оказана необходимата помощ.

Още: Русия обстрелва Украйна: Полша вдигна F-16 да пази небето ѝ

По данни на Държавната служба за извънредни ситуации - 130 жители са били евакуирани от горящата сграда. Съобщава се, че пожари е имало и на няколко места в Подолския район. В район Оболонски се е запалил склад, в район Печорски е повредена висока сграда, а в район Деснянски е съобщено за пожар в супермаркет.

Руските сили удариха и Харков - по-конкретно Шевченковски район, съобщи губернаторът Олег Синехубов. При руския ракетен удар е загинала една жена, а 52 души са били ранени, включително 6 деца. Около 17 пострадали са хоспитализирани.

Още: Американец начело в руския цинизъм след цивилните жертви при поредния удар (ВИДЕА)

Сутринта Министерството на енергетиката на Украйна съобщи, че редица подстанции са останали без ток заради масирания обстрел - и по-точно 259 хиляди измервателни точки са били изключени от мрежата. Към 14:30 ч. местно време стана ясно, че енергетиците са възобновили електрозахранването на 250 хиляди жители на Киев, пише УНИАН.

Някои от жителите на квартал Куреневка обаче останаха по-дълго без ток. Планът бе електричеството им да бъде включено до 17:00 ч.

По-рано от Министерството на енергетиката съобщиха, че поради обстрела са изключени линиите за високо напрежение в Киевска област, а прекъсване на електрозахранването е имало в Бучанския и Вишгородския район. Освен това е имало временни смущения в работата на водноелектрическата централа.

Междувременно в социалните мрежи се появиха видеа, на които се вижда, че са ударени обекти на Tesla (компанията на Илон Мъск) и Citroen.

Има и видео, показващо как украински деца спят във футболен лагер заради руския обстрел по жилищни сгради:

Цената на атаката

Руската федерация похарчи около 620 млн. долара за масираната ракетна атака срещу Украйна на 2 януари, изчислява Forbes, като се позовава на данните от командването на ВВС на украинските въоръжени сили и на собствена информация.

Цената на ракетата Х-101 е 13 млн. долара, ракетата "Калибър" е 6,5 млн. долара, "Искандер" - 3 млн. долара, "Оникс" - 1,25 млн. долара, Х-22 - 1 млн. долара, "Точка-У" - 0,3 млн. долара, Х-55 - 2 млн. долара, Х-555 - 4 млн. долара, Х-47 "Кинжал" - 15 млн. долара, дронът "Шахед-136" - 50 000 долара, пише изданието.

Реакциите

Украйна реагира остро след масирания руски обстрел, доказващ думите на диктатора Владимир Путин, че Москва ще продължи да атакува и даже ще засили нападенията си.

Външният министър Дмитро Кулеба призова за още повече западна помощ, за да не се допускат подобни щети и жертви: След масирания ракетен удар: Кулеба с пет искания към международната общност (ВИДЕО)

"Благодаря на всички партньори, които помагат за укрепването на въздушния ни щит. И е очевидно, че това помага за спасяването на стотици животи всеки ден и всяка нощ, които щяха да бъдат отнети от руския терор, ако не бяха Patriot и другите отбранителни системи", заяви президентът Володимир Зеленски.

"През тази година ще продължим да работим с всички по света, които ценят живота, за по-нататъшното укрепване на нашия въздушен щит и за търсене на отговорност от Русия за извършеното от нея. Една терористична държава трябва да почувства последствията от това, което прави", добави той.

В Русия пък са на другия полюс - агресорите празнуват, че успели да поразят всички набелязани цели при атаката. Министерството на отбраната в Москва твърди, че мишените били обекти от "военнопромишления комплекс" на Украйна - въпреки че е ударена жилищна сграда, а също и предприятия.

Още: Кои земи трябва да освободи Украйна, за да спре бъдеща агресия на Путин?

Русия удари собствено село, пак атака в Белгород

Същевременно губернаторът на Воронежка област на Руската федерация призна, че руска ракета е причината за днешния удар по село Петропавловка. Там имаше големи разрушения, включително ранени хора: Аварийно изхвърляне на боеприпас: В Русия потвърдиха, че руска ракета е ударила Воронежка област (ВИДЕА)

Чуха се взривове и в Белгород, където в края на миналата година украинска атака припомни на руснаците, че Владимир Путин ги въвлече във война. Губернаторът Вячеслав Гладков твърдеше, че ПВО е свалила 4 въздушни обекта, насочени към града.

Стана ясно, че петима души са били ранени, а един е загинал, докато шофира в близост до място, където е избухнал боеприпас.

Още: Белгород пак е под прицел: Отговаря ли Украйна на мощната руска атака? (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес