Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пропагандата на Путин пак рухва: Рускоговорящите в Украйна смятат, че не са потиснати

13 юни 2023, 17:00 часа • 4886 прочитания

Според проучване на Киевския международен институт по социология 84% от украинците смятат, че в Украйна няма проблеми с използването на руския език и че рускоговорящите граждани не са потиснати.

Тези резултати за пореден път доказват, че пропагандата на Кремъл за предполагаемото преследване на рускоезичните жители на Украйна е невярна.

Резултатите от проучването не се различават съществено в зависимост от региона, като над 80% от респондентите подкрепят това твърдение във всички части на Украйна. Същото се отнася и за тези, които общуват със семействата си предимно или само на руски език, пише Kyiv Independent.

Резултатите от проучването обаче показват, че общият брой на хората, които са убедени, че не е проблем да се използва руски език в Украйна, е намалял с 9% в сравнение с май 2022 г.

Антон Хрушецки - изпълнителен директор на института, обясни промяната със "засилената обществена дискусия за използването на "езика на агресора", предизвикана от пълномащабната война на Русия. Според него действията на Москва очевидно са допринесли за влошаване на отношението на украинците към руския език.

"Трябва също така да отбележим, че дискусиите в социалните мрежи винаги са по-радикални и създават впечатление за значителни проблеми, когато сред населението като цяло такива проблеми няма", добави Хрушецки.

Изследването е проведено в периода 26 май - 5 юни 2023 г. От Киевския международен институт са интервюирали 984 души от всички украински региони, с изключение на живеещите в украинските територии, окупирани от Русия преди пълномащабната инвазия, и тези, които са избягали от войната в чужбина.

ОЩЕ: Забранено ли е преподаването на български език в украинските държавни училища?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес