Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокремълската "Грузинска мечта" печели пълно мнозинство според грузинската ЦИК

27 октомври 2024, 08:38 часа • 2468 прочитания

Управляващата партия в Грузия печели 54,086 на сто от гласовете в провелите се на 26 октомври парламентарни избори в страната. Това става ясно от данните на грузинската централна избирателна комисия при преброени 99,6% от гласовете. Парламентарният вот в събота се определя като решаващ за бъдещето на страната - резултатът дава около 90 депутати на досегашните управляващи от общо 150 в грузинския парламент.

Разпокъсаната опозиция в Грузия не призна поражението, подготвяйки сцената за вероятна политическа криза, която може допълнително да поляризира борбата между прозападната опозиция и управляващата партия, която има за цел да отстоява своя консервативен курс. Нацията е стратегически важна с разположението си в центъра на Кавказ.

Говорейки малко след затварянето на избирателните секции, Бидзина Иванишвили, милиардерът, основател и неофициален лидер на "Грузинска мечта", обяви победа в реч пред централата на своята партия в столицата Тбилиси. Той каза, че гласуването е "рядък случай в света една и съща партия да постига такива резултати в продължение на 12 години при такива предизвикателни обстоятелства". Речта на Иванишвили беше последвана от фойерверки. Автомобили с отличителните знаци на "Грузинска мечта" преминаха през Тбилиси, празнувайки с клаксони, предава New York Times.

Още: Първи официални данни: Пропутинската "Грузинска мечта" печели, има обаче противоречива информация (ВИДЕО)

Опозицията, която беше разделена на четири основни политически сили, обяви победа преди да бъдат обявени предварителните резултати, само на база данни от екзитполове. Те се позоваха на резултатите от два екзитпола, поръчани от приятелски настроени към опозицията телевизионни мрежи, които прогнозираха, че с общите си гласове те трябва да получат мнозинство от местата в парламента.

След обявяването на резултатите Единното национално движение – една от четирите основни опозиционни партии, заяви в изявление, че не признава резултатите от изборите за легитимни. "Ще се борим до края на този режим", се казва в изявлението.

"Европейска Грузия печели с 52 процента въпреки опитите за фалшифициране на изборите и без гласовете на диаспората", каза Саломе Зурабишвили, президент на Грузия, която има номинални правомощия, но подкрепя опозицията, позовавайки се на един от благоприятните за опозицията екзитполове.

Нова политическа криза?

Сегашната нестабилна ситуация вероятно ще наподобява последиците от предишните парламентарни избори през 2020 г., когато опозицията отказа да признае резултатите и бойкотира изслушванията на новия парламент повече от пет месеца. Кризата приключи, след като разговорите между управляващата партия и опозицията, с посредничеството на служители на Европейския съюз, доведоха до споразумение, което разреши задънената улица.

Този път обаче залозите са по-високи, тъй като управляващата партия обеща да използва победата си, за да постави извън закона опонентите си, Обединеното национално движение и това, което описва като негови сателитни групи, фаворизиращи Запада. "Ще има политическа криза, но е трудно да се предвиди каква форма ще приеме", каза Димитри Мониава, ръководител на Центъра за стратегически комуникации, изследователска група в Тбилиси. Думите му дойдоха и на фона на регистрирани с видеокадри боеве при изборни секции и откровени фалшификации - например явно подкрепящ "Грузинска мечта" мъж тъпчеше в изборна урна цяла пачка бюлетини - Още: Бой и фалшиви бюлетини: Решителните избори в Грузия са като от екшън филм (ВИДЕО)

"Със сигурност ще бъде трудно за разцепената опозиция да координира действията си", добави той след обявяването на предварителните резултати. "Опозицията направи грешка, когато ограничи изборите до референдум за Европа, забравяйки за икономиката и социалните въпроси", допълни Мониава.

Но управляващата партия има малък шанс да получи свръхмнозинство в парламента, което беше обещала да използва, за да направи някои нелиберални промени в конституцията, като например въвеждането на пакет от мерки срещу ЛГБТИ.

Още: Грузия гласува за парламент

Резултатите със сигурност ще отекнат в региона и извън него. След като повече от три десетилетия беше сред най-прозападните държави, излезли от разпадането на Съветския съюз, Грузия – страна с 3,7 милиона души, може да се присъедини към разширяващата се група от нелиберални държави, които се опитват да балансират между Русия и Китай от една страна и Запада от друга.

Орбан поздрави Грузинска мечта

Унгарският премиер Виктор Орбан побърза да поздрави проруската партия "Грузинска мечта" за победата на изборите в Грузия още преди да има официални резултати от грузинската ЦИК. "Поздравления за министър-председателя и партия "Грузинска мечта" за смазващата им победа на днешните парламентарни избори", написа той.

Кой и какъв е основателят на "Грузинска мечта", припомнете си тук: Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес