Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Производство на дронове: Как в Украйна се пазят от Русия и ракетите ѝ

06 февруари 2024, 12:39 часа • 6363 прочитания

Украйна се старае да "разпръсне" производството на дронове (за военни цели на първо място) в цялата страна, за да е по-трудно Русия да го атакува и за да се защити от саботажи. Конкретен пример е компанията TAF Drones – нейният директор Олександър Яковенко говори пред Defense Express и телевизионния канал "Еспресо“".

Защитни мерки за украинското производство на дронове

СНИМКА: Getty Images

По думите на Яковенко, неговата компания произвежда дронове в шест града и има общо 12 места, където тече производственият процес. На всеки 3 месеца местата се сменят.

„Следователно 100-процентовата автоматизация е невъзможна. Но работниците са специализирани и разделени в специфични производствени операции – някои запояват, други сглобяват, трети правят софтуер и т.н.“, обясни той.

По думите му, към януари 2024 година компанията е произвела 18 000 FPV дрона (такива, които се управляват чрез видеокамера – те станаха много популярни, защото са по-евтини и са много ефикасни за обстрел). През февруари се очаква бройката да стане 25 000, а през март – 30 000. Целта е през 2024 година компанията да произведе 350 000 дрона минимум.

Яковенко посочи, че украинската държава помага на местните производители на дронове – не се облагат с мита определени части, няма ДДС.

Припомняме, че Украйна се цели да произведе 1 000 000 дрона тази годинка – Яковенко смята, че това е напълно възможно.

ОЩЕ: НАТО не си взема поука за ново ефективно оръжие в Украйна: Украински анализ

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес