Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премятат се през козирката: Руснаците натискат и не пробиват в Харковска област (ВИДЕО)

17 май 2024, 09:54 часа •
Реклама

Като цяло ситуацията на фронта е под контрол, няма значителни промени. Това е основното заключение за войната в Украйна от страна на украинския генщаб в сводката му за 16 май, 2024 година.

Харковска област

Ситуацията в Харковска област остава все така гореща, без да има видим превес на една от страните. Боевете продължават да се водят в две направления – град Вовчанск (Волчанск на руски език, на 6 километра южно от границата с Русия, Белгородска област) и село Липци, което се намира западно от Вовчанск. Съгласно украинската официална сводка, на 16 май има 10 бойни сблъсъка в Харковска област т.е. леко намаление на дневна база. Говорителят на украинското командване "Хортиця" подполковник Назар Волошин коментира, че ситуацията е частично стабилизирана и че руската армия значително е намалила темпото на атаки заради големи загуби (160 убити и ранени руски войници за 16 май плюс 21 единици военна техника според украинския генщаб).

(КАРТА) По-съществена новина от Вовчанск е, че руски части стигнаха до местната градска болница. Има видеокадри и то доста забавни от самия щурм – един от уж елитните руски десантчици пада от козирката на входа на лечебното заведение. След появата на тези кадри се появиха украински твърдения, че руската щурмова група е отблъсната от болницата, но те не са потвърдени. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар" твърди, че болницата е под руски контрол и че руснаците щурмуват индустриалната зона на града. Там основна точка според руското описание е т.нар. агрегатен завод, защото там минава Гуркановският мост през река Волча, която е естествено защитно препятствие в полза на украинците. Руският канал предупреждава, че в района има много сериозни минни полета, а и градските условия са тежки за бой. "Северната част на Вовчанск е в сивата зона (т.е. район, в който контрол няма нито една от двете биещи се страни и постоянно текат боеве). Продължават руските опити за напредък от запад, откъм Бугруватка (през мост над местната река) и откъм Гатище (фронтално от север)", обобщава популярният украински телеграм канал Deep State. Руснаците опитват както да влязат фронтално от север в града, така и да пробият от запад (Стариця - Бугруватка), т.е. да заобиколят и разширят фронта.

Каналът прави и обобщение на развитието на руската операция към Липци и отбелязва, че там имало части, "попълнени от пенсионери" и че 125-та бригада предотвратила срив на фронта – както и че за разлика от руснаците, не били направени достатъчно добри защитни позиции, а руските части се подготвили добре, изграждайки устойчиви позиции отвъд границата, откъдето са тръгнали напред.

(КАРТА) Що се отнася до Липци, репортаж от мястото на събитието има от журналиста Юрий Бутусов. По думите му, руснаците атакуват с цел да пробият през покрайнините на селото (откъм линията Глубоко – Лукянци), но неуспешно дотук. Руската тактика – атаки с щурмови групи от по 10 до 30 души, като се използва по-хълмистият и горист терен, който е удобен. Според Бутусов, руските части са на около 2 километра от Липци, но той счита, че в тази зона украинските части са по-добре организирани и мотивирани. "Рибар" обаче говори, че руските части били в покрайнините на Липци и че идват още украински подкрепления, включително новобранци.

Бутусов отбелязва и, че руснаците използват много FPV дронове, обаче има възможности за прикритие заради по-гъстата растителност. "Рибар" също се оплаква, че украинците ползват много дронове. Украинският журналист констатира и, че руснаците използват много разузнавателни дронове, с които насочват артилерийски и ракетен обстрел и пита къде е украинското ПВО специално за Харков. Британският кралски институт за обединени услуги (RUSI) вече анализира, че Украйна няма достатъчно запаси от ракети "земя-въздух" SAM и съответно това позволява на руските разузнавателни и военни дронове да навлизат дълбоко специално в Харковска област без страх от прехващане: Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Заради тежките руски ракетни атаки от началото на 2024 година, специално в Харковска област има неочаквани прекъсвания на тока – защото ТЕЦ-овете на най-големия украински частен енергиен оператор ДТЕК бяха съсипани. И ДТЕК, и енергийният оператор "Ясно" официално посочиха, че са принудени да правят аварийни спирания на електричеството – а един от директорите на "Укренерго" Юрий Бойко предупреди, че такива спирания може да има поне до есента на 2024 година.

ОЩЕ: Украйна съсипа с дронове Новоросийск - най-голямото руско пристанище (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Извън Харковска област

Съгласно украинската дневна сводка за 16 май, има сериозно намаление на интензивността на боевете – 114 бойни сблъсъка по целия фронт спрямо над 145 на дневна база.

Най-горещото направление е Покровското – 35 руски пехотни атаки, като украинският генщаб признава отстъпление (прегрупиране) в някои райони в този участък на фронта, без да посочва кои точно. В дневния си обзор "Рибар" казва, че боевете се водят на север от Архангелск и западно от Бердичи.

Другите две по-горещи направления са Краматорското във връзка със Северското (20-30 километра северно от Часов Яр) – общо 17 отбити руски пехотни атаки, като отново при Часов Яр основният руски натиск остава на южния фланг, линията Клещеевка – Андреевка (7 до 10 километра югозападно от Бахмут). Без особени промени, констатират и "Рибар", и руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов в неговия обзор.

В Кураховското направление (бившето Новопавловско, на запад от Маринка, около и след линията Красногоровка - Григоровка - Новомихайловка) има 12 отбити руски пехотни атаки – няма промяна при Красногоровка, което казва и Пегов, но за Григоровка "Рибар" твърди (без да има геолокализирани видеокадри), че по същество руските части вече успели да изтикат украинската армия извън селото – от западните покрайнини, макар че признава, че още има украински позиции в населеното място. Без промяна казват украинците и за участъка „Времеевски“ т.е. селата Урожайно и Старомайорско, на 9 километра южно от Велика Новоселка в направлението към Угледар.

ОЩЕ: За Русия е все по-трудно в Харков, руски източник опроверга уж руски военен успех (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес