Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предупреждение от Москва за Лукашенко?: Защо руските "Шахед"-и започнаха да летят към Беларус

18 юли 2024, 11:45 часа • 4900 прочитания

Защо изведнъж оборудваните с екплозиви дронове "Шахед" (Shahed-136/131) на руснаците започнаха да летят в Беларус

Ако беше само един път, бихме могли да кажем, че е случайност или техническа грешка. Но от миналата седмица насам има вече четири такива поредни полета, заради които дори бяха вдигнати във въздуха беларуски военни самолети, и това дава повод за други версии.

Ето какво пише в свой анализ за беларуското независимо издание "Позирк" военният експерт Александър Класковски:

Още: Убит висш руски командир, учудващ ход на Лукашенко: Горещите новини в Украйна (ВИДЕО)

Украински експерти изложиха вече няколко възможни версии защо това се случва.

Например ръководителят на Центъра за военно-юридически изследвания Олександър Мусиенко предполага, че "Русия експериментира с тези дронове" като избира "маршрути през Беларус, за да избегне противодействието на мобилни групи", които биха могли, например, да свалят дроновете камикадзе в небето над украинската Житомирска област.

Военният експерт Павел Нарожни допуска, че дроновете може да попадат в беларуското въздушно пространство заради украинските средства за електронна борба, които заглушават GPS сигнала на дрона или му предават фалшиви сигнали, за да го отклонят от полета му.  

Други анализатори не изключват Русия да се опитва да въвлече Беларус във войната, като създаде инцидент на нейна територия.

Още: Лукашенко губи контрол над беларуската армия и си подготвя резиденция в Русия: Командирът на беларуския полк във ВСУ (ВИДЕО)

А също така възможно е това да е знак от Москва за васала Лукашенко да си знае мястото. Защото напоследък беларуският президент се държи доста миролюбиво - обяви, че заплахата от украинската армия е отминала и тя е оттеглила струпаните си сили от украинско-беларуската граница, намеква за отделни преговори с украинците и дори изпраща някакви сигнали на Запада.

Така че докато Лукашенко се опитва да изкара украинците и поляците за заплаха, истинският дамоклев меч, който виси над беларусите, идва от любимия съюзник на лидера им - Владимир Путин, пише Класковски.

Припомняме, че според данните на ISW (американския Институт за изучаване на войната) най-малко четири руски дрона Shahed-136/131, насочени към Украйна, са навлезли във въздушното пространство на Беларус на 12 юли, 13 юли и в нощта на 15 срещу 16 юли. В един от случаите беларуските ВВС са вдигнали във въздуха хеликоптер Ми-24 и многоцелеви изтребител Су-30, за да прехванат дрон, навлязъл в беларуското въздушно пространство. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес