Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на ЕК събира лидерите на Западните Балкани

19 септември 2024, 06:25 часа • 618 прочитания

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще събере лидерите на страните от Западните Балкани на работен обяд в Брюксел на 19 септември, предаде БГНЕС. На срещата ще присъстват министър-председателите на Албания и Северна Македония Еди Рама и Християн Мицкоски, както и президента на Сърбия Александър Вучич.

Целта на срещата

Очаква се Рама да поиска провеждането на Втората междуправителствена конференция през октомври, която да бъде последвана от още една до края на годината.

Със срещата Фон дер Лайен иска да докаже, че и в новия си мандат ще обръща специално внимание на този регион и на процеса на разширяване на ЕС като цяло.

Основната цел на тази среща обаче е да се обсъдят „програмите за реформи и растеж“, които почти всички страни от региона на Западните Балкани са представили на Европейската комисия като предварително условие за получаване на първите плащания от Плана за растеж за Западните Балкани, одобрен от ЕС през май тази година.

Планът има за цел също така да насърчи регионалното сътрудничество и развитието на общия пазар в региона, който постепенно ще бъде интегриран в общия пазар на Европейския съюз.

Oще: Фон дер Лайен отложи представянето на новата Европейска комисия

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес