Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предаден от своите: За удара по кораба "Циклон" може би са помогнали руски чиновници

17 юни 2024, 13:00 часа • 29390 прочитания

Руски чиновници може би са имали интерес руският военен кораб "Циклон" да бъде унищожен от украинските сили, за да прикрият нередности при строителството му. За това намекна говорителят на Военноморските сили на Украйна Дмитро Плетенчук. Украинският генщаб официално: Русия остана без последния си носител на крилати ракети в Крим

"Оставам с впечатлението, че руснаците са го поставили там (в Крим) нарочно, за да не влезе някой в затвора заради това как е бил построен този кораб. Той не можа да издържи държавните изпитания в продължение на две години", каза Плетенчук в интервю за "РБК-Украйна".

Стар проект, към който Русия се върна заради санкциите

Той отбеляза още, че макар "Циклон" да бе нов кораб, самият проект за него е стар и датира от 1990 г.

"Самите кораби са нови, но проектът, по който са правени, е стар. Руснаците бяха принудени да се върнат към него, тъй като през 2014 г. Украйна наложи санкции и спря доставките на газотурбинни двигатели за редица техни фрегати. И, между другото, именно затова сега руски противолодъчен кораб гори в Баренцово море - просто никой не го е обслужвал правилно от десет години", заяви Плетенчук.

Още: Атака с дронове по Крим: Украйна порази кораб и баржа (ВИДЕО)

Именно поради липсата на двигатели в Руската федерация беше спряно строителството на големи кораби, поясни говорителят. Според него, руснаците дори са били принудени да продадат няколко вече построени корпуса за такива кораби на Индия поради липсата на посочените двигатели, които преди това са били произвеждани по поръчка на Русия в Украйна. Това обаче не пречи на руснаците да могат да строят малки ракетни кораби, тъй като те са оборудвани с руски двигатели, които се произвеждат в завода "Звезда", добави Плетенчук. На година руснаците могат да правят по един такъв двигател, каза Плетенчук, но добави, че по-късно те все пак са се ориентирали към двигатели, произведени в Китай.

"Циклон" не изстреля нито една ракета "Калибър"

Украинският военен поясни, че руснаците са били принудени да се върнат към проекта 22800 "Каракурт", защото за нуждите на Черноморския им флот трябвало да разполагат с пет такива кораба. И първият от тях бе именно "Циклон".

"Той беше завършен преди две години, но така и не успя да изстреля нито една крилата ракета "Калибър", с каквато цел бе създаден", отбеляза Плетенчук.

Още: Без спирка: Пореден руски кораб стана жертва на украинските морски дронове (ВИДЕО)

Според него руснаците са имали още четири кораба от този проект - "Асколд", който украинските сили унищожиха в Крим в завода "Залив", още два, които не са преминали тестове и вече са преместени от Новоросийск в Каспийско море, и още един кораб, който все още се строи в Зеленодолск (Татарстан).

"Ето как всички тези прекрасни корабчета напуснаха нашите води", каза украинският военен.

Още: След удар по руски кораб: Украйна може да има точни ракети ATACMS, с които да разруши Кримския мост

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес