Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредна нощ на протести в Грузия заради спорен законопроект (ВИДЕО)

09 април 2024, 23:45 часа • 1862 прочитания

Над 8000 души протестираха на 9 април в столицата на Грузия срещу плана на правителството да въведе отново спорен законопроект за "чуждестранните агенти", който миналата година предизвика масови протести.

Вдъхновен от руското законодателство, използвано от Кремъл за потискане на дисидентски гласове, законът се възприема от критиците на грузинското правителство като инструмент за сплашване.

Още: Грузия се тресе от протести срещу проектозакона "за чуждестранните агенти" (ВИДЕО)

На митинг в центъра на Тбилиси във вторник демонстранти заявиха пред АФП, че законът може да бъде използван за ограничаване на дейността на независими медии и други организации. "Това е същото като приетото от Русия преди 10 години, което засили диктатурата на Владимир Путин. Не трябва да допускаме това да бъде прието в Грузия", заяви протестиращият Гоги Зоидзе, цитиран от БГНЕС.

От години Грузия се стреми да задълбочи отношенията си със Запада, но сегашната управляваща партия е обвинявана, че се опитва да свърже отново бившата съветска република с Русия. Миналата седмица управляващата партия "Грузинска мечта" обяви, че връща закона, след като миналата година се отказа от него под натиска на протестиращите.

През март 2023 г. хиляди хора излязоха на улицата, за да осъдят законопроекта, което накара властите бързо да се откажат от него. В изявлението си от миналата седмица партията заяви, че е внесла отново проектозакона и той ще бъде приет от парламента.

Още: Грузия възражда законопроекта за "чуждестранните агенти", предизвикал масови протести

Предложението - осъдено от Европейския съюз, към който Грузия се стреми да се присъедини - ще бъде насочено срещу неправителствени организации, медийни организации и отделни журналисти, които получават чуждестранно финансиране.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес