Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша ще може да сваля руски ракети и дронове над Украйна, обещава още изтребители (ВИДЕО)

08 юли 2024, 16:36 часа • 3035 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че се разработва механизъм, по който Полша да сваля руски ракети и дронове в украинското въздушно пространство, ако бъдат изстреляни към западната съседка на Украйна.

Това е част от споразумението за сигурност, което той и полският премиер Доналд Туск подписаха във Варшава днес, 8 юли.

Още: Зеленски за руския удар срещу болници: Тези изверги да очакват нашия отговор

Подкрепа за "справедлив мир" и мерки срещу руската агресия

В текста на договора се посочва, че Киев и Варшава са готови да провеждат редовни консултации по стратегически въпроси и да координират подкрепата си, за да подпомогнат Украйна в нейната защита срещу руската агресия. Основната цел на споразумението е да се подкрепи самоотбраната на Украйна срещу тази агресия.

Според споразумението Украйна и Полша се стремят да "развиват политическо, военно, отбранително и икономическо сътрудничество в областта на сигурността, да си сътрудничат по въпросите на оборудването и обучението на Силите за сигурност и отбрана на Украйна, да съдействат за развитието на бъдещите отбранителни сили на Украйна, да подкрепят процеса на интеграция на Украйна в евроатлантическите и европейските структури", съобщи агенция УНИАН.

Двете страни подкрепят стремежа към "справедлив и траен мир и сигурност за Украйна" въз основа на изтеглянето на руските войски от територията на страната. Подкрепят възстановяването на териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и търсенето на отговорност от Русия, нейното ръководство и съучастниците "за всички престъпления, извършени срещу Украйна и нейния народ".

"В случай на възобновяване на руската агресия срещу Украйна след прекратяване на настоящите военни действия или в случай на значителна ескалация на настоящата агресия и по искане на някой от участниците, участниците незабавно ще проведат консултации в рамките на 24 часа, за да определят необходимите мерки за противодействие или възпиране на агресията", се посочва в официалния документ.

Още: Украйна показа с каква ракета Русия извърши зверството в детската болница (ВИДЕО)

Оръжие от Полша и обучение на военни

Полша ще предостави няколко пакета с военна помощ през 2024 г. и ще продължи със "значителната си подкрепа" през следващите 10 години, пише в документа. Варшава ще продължи да предоставя военна помощ на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Страната ще разгледа възможността за прехвърляне на Украйна на поне една допълнителна ескадрила изтребители МиГ-29 - т.е. най-малко 14 самолета. Условието е Варшава да бъде компенсирана от натовските съюзници.

Пресслужбата на президента на Украйна съобщава, че документът е специален, защото за първи път сред вече подписаните двустранни споразумения за сигурност се предвижда възможност за прехващане на ракети и дронове във въздушното пространство на Украйна, изстреляни по посока на Полша.

Още: Ужасяващ ден за Киев: След детската болница - жертви и в поразен родилен дом (ВИДЕО)

Също така за първи път в споразумението за сигурност се говори за създаването на "украински легион" - обучение на личния състав на Силите за сигурност и отбрана на Украйна на територията на Полша, към който ще могат да се присъединяват украински граждани, временно пребиваващи в Полша и други страни.

В документа се говори и за разполагане на производствени мощности на полски отбранителни компании в Украйна, както и за проучване на допълнителни възможности за съвместно отбранително производство.

Споразумението има за цел да засили сътрудничеството и в невоенната сфера, по-специално в областта на разузнаването, киберсигурността, морската и информационната сигурност и защитата на критичната инфраструктура.

Полша ясно потвърждава подкрепата си за членството на Украйна в ЕС и НАТО с този документ.

Още: Заради границата си с Беларус: Полша търси помощ от Финландия, Германия и Гърция

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес