Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша: Няма да има присъединяване на Украйна към ЕС, преди да е решила въпроса с Волинското клане

24 юли 2024, 10:24 часа • 1841 прочитания

Без разрешаване на "Волинския въпрос" Украйна няма да се присъедини към Европейския съюз. Това заяви министърът на отбраната на Полша Владислав Косиняк-Камиш пред Polsat News.

Той коментира, че "Полша подкрепя Украйна, доколкото е възможно", но че "не всичко е идеално" в отношенията между двете страни "поради нерешените исторически проблеми".

Истинската политика означава да се поставят и ултиматуми, когато е необходимо, отбеляза министърът.

Още: От полското външно министерство призоваха Украйна да се извини за Волинската трагедия, украинският посланик с остър коментар

В същото време той е категоричен, че руско-украинската война трябва да завърши само с победа на Украйна, защото "всеки друг вариант ще означава пряка заплаха от война за Полша". "На карта е заложена сигурността на Полша и Европа", добави той. 

През юли 2023 г. по повод 80-годишнината от Волинското клане полският Сейм прие резолюция за почитане на паметта на жертвите и обяви, че помирението между Полша и Украйна трябва да включва "признаване на вината и почитане на паметта на жертвите". 

Припомняме, че тогава полският президент Анджей Дуда и украинският лидер Володимир Зеленски заедно отдадоха почит в Луцк на паметта на жертвите: Зеленски и Дуда заедно почетоха жертвите от Волинското клане (СНИМКИ и ВИДЕО)

* Волинското клане, извършено в периода 1943-1945 г. от Украинската въстаническа армия, е масово етническо прочистване на историческата област Волиния в Северозападна Украйна, чрез унищожение главно на полското цивилно население. Според полската страна броят на жертвите е между 30 000 и 80 000 души.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес